Porosenko a külügyminiszter

2009. október 16., 10:00 , 457. szám

Jóváhagyta Petro Porosenko külügyminiszteri kinevezését a kijevi parlament. A nagyvállalkozó-politikus kinevezése általános feltűnést keltett a fővárosban. Petro Porosenkót, aki korábban a nemzetbiztonsági és védelmi tanács elnökének tisztét is betöltötte, Viktor Juscsenko államfő jelölte a posztra. A törvényhozás márciusban váltotta le elődjét, Volodimir Ohrizkót a külügyi tárca éléről, mert vitába keveredett Julija Timosenko kormányfővel.

Sokan értetlenül fogadták a kinevezésről szóló hírt, nem látván be, miért volt szüksége erre a posztra a politikus-vállalkozónak mindössze három hónappal az elnökválasztás előtt. Valójában az újdonsült külügyminiszter legalább fél évig irányíthatja majd a tárcát, mivel várhatóan hónapokba telik, míg az új elnököt beiktatják tisztébe, majd megnevezi saját jelöltjét a külügyminiszteri posztra, s annak személyét a parlament is elfogadja. Márpedig fél év a politikában maga az örökkévalóság, hiszen a miniszter addig is a kormány tagja lehet, szavazhat a miniszteri kabinet ülésein, s előbb-utóbb eljöhet a pillanat, amikor valamilyen döntés kizárólag az ő szavazatától függ majd. Egy Porosenko kaliberű ember számára a külügyminiszteri poszt ezenkívül egyedi tapasztalatok megszerzésére, ismeretségek kötésére is kiváló alkalmat nyújt, mutatnak rá elemzők.

Porosenkónak az sem lehetett utolsó szempont a kinevezése kapcsán folyó politikai csatározások során, hogy a megbízatást csupán a Julija Timosenko kormányfőt támogató honatyák szavazataival volt lehetséges elnyernie, tehát ami történt, felfogható egyfajta bocsánatkérésként is a kormányfő részéről azokért a vádakért és támadásokért, amelyekkel a jobboldali politikust 2005-ben gyakorlatilag kitúrták a narancsos koalícióból.

Ugyanakkor az a tény, hogy a pénzembert az államfő kinevezési jogkörébe tartozó miniszteri tisztségek egyikére nevezték ki, különös súlyt ad személyének, lehetetlenné téve, hogy Timosenko alárendeltjei egyikének szintjére süllyessze a külügyi tárca vezetőjét. Megfigyelők szerint az ellenzéki Régiók Pártja valójában azért nem ellenezte Porosenko kinevezését, mert tisztában volt vele, hogy jelen helyzet szerint aligha képzelhető el olyan jelölt, aki konfliktushelyzetben Porosenkónál nagyobb ellenállást fejthetne ki Timosenkóval szemben.

A pletykák szerint a kinevezés éppen ezért a látszat ellenére egyáltalán nem ment könnyen. Porosenkónak és társainak óriási erőfeszítéseibe került például már az is, hogy meggyőzzék Volodimir Litvin házelnököt, bocsássa szavazásra a külügyminiszter-jelölt személyének jóváhagyását a parlamentben, pedig egy évvel korábban Litvin éppen Porosenkónak köszönhette parlamenti elnöki székét. Figyelemre méltó az is, hogy a számos miniszterjelölt közül egyedül Porosenko tudta biztosítani az ellentétektől szabdalt Mi Ukrajnánk parlamenti frakciójának egységes szavazását.

Azt beszélik, Porosenko kinevezése az államfői titkárságon végbement változások jele is. Viktor Baloga titkárságvezető távozásával és Vira Uljancsenko kinevezésével erre a posztra megváltozott az államfői politizálás stílusa, amennyiben a konfrontáció helyére az alku lépett. Szakértők szerint egyébként ez is annak a jele, hogy szó sem lehet az elnökválasztás kapcsán a rendkívüli helyzet esetleges bevezetéséről az országban, amivel Timosenko ijesztgeti mostanság a közvéleményt. Már csak azért se, teszik hozzá, mivel az államfői titkárságon jelenleg nincs egy olyan kaliberű ember, aki kezelni tudna egy ilyen válsághelyzetet. Az államfői titkárság mostanság azon dolgozik, mutatnak rá, hogy garanciarendszer kiépítésével biztosítsa az államfő fájdalom- és veszteségmentes visszavonulását tisztségéből jövő januárban.

Porosenko miniszteri kinevezésének kezdetben örültek az Ukrán Nemzeti Bankban (NBU), ahol régi vágya a vezetőségnek eltávolítani a pénzembert a jegybank tanácsának elnöki tisztéből. Azt remélték, hogy külügyminiszterré történő kinevezésével Porosenko feladja pozícióit a NBU-ban, ám csalódniuk kellett. Mint az újdonsült külügyminiszter kifejtette, a jegybanknál betöltött funkciója "fakultatív" jellegű, s hozzá hasonlóan társadalmi alapokon működik a tanácsban egy másik miniszter is, Mikola Oniscsuk.

Annál boldogabbak a kinevezés miatt az immár fél éve vezető nélkül működő külügyminisztériumban. A hrivnya elértéktelenedése és a költségvetés megkurtítása miatt a külügyminisztérium s az általa működtetett külképviseletek kritikus helyzetbe kerültek az elmúlt hónapokban, minek következtében a követségeknek el kellett adniuk számos gépkocsit, takarékoskodni voltak kénytelenek a benzinen, a telefonhívásokon, az ünnepi fogadásokon, sőt még a papíron is. Porosenko kinevezésétől most azt remélik a diplomaták, hogy az önérzetes pénzember nem fogja tűrni a "nyomorgást" az általa vezetett tárcánál.

hk