Amit az ajtóról tudni kell

2009. október 30., 09:00 , 459. szám

Az ajtó a nyílászárók népes családján belül is külön kategóriát képez, főként, ha otthonunk vagy irodánk, üzletünk bejáratát védi, szigeteli és díszíti. Nem mindegy tehát, hogyan, milyen szempontok alapján választunk, ha eljön az ideje.

A nyílászárókkal szembeni egyik alapvető követelmény a hang-, illetve a hőszigetelés. Különösen zajos utcában érdemes speciális szigeteléssel ellátott ajtót felszerelni, még akkor is, ha ez pótlólagos kiadással jár. A modern ablakok esetében már megszoktuk, hogy szinte tökéletes szigeteléssel látják el a nyílászárókat, de érdemes odafigyelni a rések tömítésére az ajtóknál is. A speciális szigeteléssel ellátott típusoknál a nagyobb igénybevétel miatt különösen fontos a tartósság, s a fából készült ajtóknál is lényeges a keret, azaz a tok és az ajtótábla illeszkedésének pontossága.

Nem mellékes szempont, hogy az ajtónak illeszkednie kell az épület egészéhez. Néha azonban hajlamosak vagyunk azonnal megvásárolni az első szemünk elé kerülő nyílászárót csupán azért, mert annak árfekvése és műszaki paraméterei számunkra megfelelőek, azaz lemondunk az esztétikai szempontokról. Ez nem is csoda, hiszen a legtöbb kereskedő csupán 1-2 gyártó termékeit forgalmazza. Érdemes azonban felkeresni az ungvári és munkácsi nagykereskedéseket és piacokat is, ahol lényegesen nagyobb kínálatból választhatjuk ki a legmegfelelőbb darabot. De akár az Interneten is rendelhetünk nekünk tetsző ajtókat olasz, spanyol, német vagy éppen finn gyártóktól. Még attól sem kell tartanunk, hogy problémáink támadnak az idegen nyelvekkel, mert szinte valamennyi cégnek vannak ukrán forgalmazói, amelyek viszonylag gyorsan teljesítik a legkörmönfontabb megrendeléseket is. Azzal persze számolni kell, hogy az ukrán nagyvárosok valamelyikéből, például a fővárosból megrendelt nyílászárók a szállítási költség miatt valamelyest drágábbak lesznek, mint a helyben kínált portékák, de legalább azt kapjuk a pénzünkért, amit akarunk.

Nem lényegtelen szempont a biztonság sem. A bejárati ajtótól ugyanis azt várjuk, hogy megakadályozza a bűnelkövetők behatolását, de legalábbis megnehezítse a dolgukat. Ebből a szempontból megint csak igen fontos lehet vásárláskor a minél nagyobb választék, nehogy éppen a biztonsági megfontolások tekintetében kényszerüljünk kompromisszumokra, amennyiben azok ütköznének például az árra vagy a szigetelésre vonatkozó elképzeléseinkkel.

Biztonság tekintetében a csúcsot mostanság a szinte kizárólag külföldi technológiák alapján készülő, néha tíznél is több zárási ponttal ellátott acél, tűzálló biztonsági ajtók jelentik, melyeknek persze az áruk is csillagászati. A csúcsmodelleké hagyományos méretek esetén a 25 ezer hrivnyát is elérheti. A mindennapokban persze csak ritkán alkalmazunk efféle csúcstechnikát, arra azonban számítanunk kell, hogy amennyiben a modern biztonsági követelményeknek megfelelő nyílászáróra tartunk igényt, legalább 4-6 ezer hrivnyás kiadásra kell felkészülnünk.

Az egyszerűbb, hétköznapi, ám még mindig biztonságosnak mondható bejárati nyílászárók ennél lényegesen olcsóbban, mintegy 1000-1500 hrivnyáért kaphatók. Hasonló áron rendelhetünk hagyományos fa ajtókat is, amelyeknek árát döntően a felhasznált faanyag minősége határozza meg, s nem a biztonság, avagy a hőszigetelés szempontjai. A piaci verseny komolyságát jelzi, hogy a gyártók még a magas technológiájú, összetett nyílászárók esetében is vállalják a méretre szabott termék vizonylag rövid határidőn belüli szállítását, igaz, hogy ilyenkor az árak lényeges növekedésével kell számolnunk. Összességében az ajtók esetében sokkal több az előre gyártott termék, mint az ablakoknál, azaz előfordulhat, hogy a bejárati nyílást kell majd hozzáigazítanunk a kínált ajtó méretéhez, még ha ez általában csak néhány millimétert vagy centiméter jelent is.

Lényegesen egyszerűbb a dolgunk vásárlóként a lakáson belüli ajtókkal, hiszen ilyenkor bátran elereszthetjük magunkat, s ízlésünknek megfelelően választhatunk az igazán bőséges kínálatból. Jó hír a kényesebb ízlésűeknek, hogy a lakáson belüli ajtók tekintetében kevésbé érvényesül az igénytelen fémvázas műanyag konstrukciók piaci uralma, mint például az ablakok esetében, sokkal több a szemnek és kéznek egyaránt kellemesebb fából készült termék. Az olcsóbb hazai gyártmányok ára a felhasznált fától függően 6-700 hrivnyánál (fenyőfa) kezdődik, de a csillagos ég a határ, ha a külföldi, például tölgyfából, gravírozott vagy tűzálló üveggel díszített típusokat választjuk.

Általánosságban az ajtókról is elmondható, hogy a külföldi termékek, illetve a külföldi technológiák alapján gyártott típusok minőségüket tekintve jobbak, bár valamivel drágábbak a hazaiaknál. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a külföldi technológia is csak akkor ér valamit, ha azt pontosan betartják, próbáljunk tehát a környeztünkben meggyőződni arról, hogy az egyes gyártók termékei miként váltak be a hétköznapokban.

pszv