Májzsugor: az időzített bomba

2009. október 30., 09:00 , 459. szám

A férjem jó ideje gyengének érzi magát, fel van fújódva, besárgult a bőre és a szemfehérjéje. Mi baja lehet, és mit tehetünk ellene? - érdeklődik egy fertősalmási olvasónk. Kérdéseit dr. Szigeti Henriettához, a Nagyszőlősi Járási Kórház belgyógyászához továbbítottuk.

- Könnyen elképzelhető, hogy olvasójuk férje májzsugorban szenved, mely többféle okra vezethető vissza. Előidézheti a Hepatitis-B vírus, gombamérgezés, bizonyos orvosságok, többnyire a különböző szteroidok szedése, s ha valakinek a felmenői között már volt májbeteg, az anyától átadható a magzatnak a kórra való hajlam. További ok lehet, ha a beteg már átvészelt valamikor egy B- vagy C-típusú hepatitis-fertőzést, de nem kezeltette magát, s bár a betegség magától elmúlt, szövődményeként kialakulhat a májzsugor. Ugyancsak előidézheti a kórt a külföldről behozott fagyasztott húsok fogyasztása, melyek sok tartósítószert tartalmaznak, az utóbbiak pedig negatívan hatnak a májsejtek funkciójára. A legfőbb kiváltó ok pedig a mértéktelen alkoholizálás. S mivel Kárpátalján, sajnos, nagyon elterjedt az alkoholizmus, elsősorban a házi bor, a főzött pálinka és a sör mérték nélküli fogyasztása miatt, így szülőföldünkön gyakori betegségnek számít a májzsugor.

- Melyek a kór tünetei?

- Az első tünet a krónikus gyengeség, azután felfújódik az ember, s megnagyobbodik a hasfala, mely tele lesz vízzel. Besárgul a bőr, valamint a szemfehérje, éppúgy, mint a sárgaság esetében. Ritkán hányinger is fellép, és viszketni kezd a bőr. A beteg tipikus külsődleges jegyeket visel: lefogy, miközben felpuffad a hasa, az izomrendszere pedig kismértékben elsorvad. Megjegyzendő viszont, hogy ezek a tünetek nemcsak a májzsugor esetében fordulnak elő, hanem a hasnyálmirigy-, méh-, gyomor- és bélrendszeri daganatok esetében is felbukkanhatnak. Ezért a beteg - a tünetek észlelése után - forduljon családorvoshoz, aki beutalja őt a járási kórházba, a gasztroenterológushoz, az utóbbi pedig elvégzi a szükséges vizsgálatokat, hogy diagnosztizálja a betegséget.

Kihangsúlyoznám, hogy a beteg okvetlenül forduljon orvoshoz, és ne próbálja önhatalmúlag kezelni magát, ne szedjen vízhajtókat, mert azok gyengítik a szívműködést, s kimossák a nyomelemeket, így reszketegség léphet fel, vagy görcsöt kaphatnak a lábizmok. Hasonlóképp ne szedjen se Mezim fortét, se Hepabenét, se Espumizant, se Motiliumot, mert ezek a gyógyszerek csökkentik a tüneteket, így ha a beteg végül mégis felkeresi az orvost, a szakember nehezebben tudja megállapítani a betegséget, illetve a kór nehézségi fokát.

- Milyenek a gyógyulási esélyek?

- Nagyon rosszak. A kezelés hosszadalmas, élethosszig tart, és ritkán vezet pozitív eredményre. Ez egy halálos kór, úgy is mondhatnám: egy időzített bomba, mellyel minimum fél évig, maximum öt-tíz esztendeig lehet együtt élni. A gyógyszerek kiválasztása pedig függ a betegtől, a májzsugor stádiumától, s attól is, milyen orvosságra érzékeny az ember, illetve mit tud megvásárolni. A gyógyszeres kezelés mellett diétázni is kell: tilos alkoholt fogyasztani, kerülni kell a zsíros, fűszeres, sült ételeket (például sült húsokat, húslevest, bográcsgulyást, borscsot, kocsonyát, töltött káposztát). A beteg egyen minél kevesebb húst, azt is csak főttet, fogyasszon kásaféléket, tejet, túrót (a tejfel viszont tilos), s az étrendje legyen gazdag gyümölcsben, zöldségfélékben. Ajánlatos a cékla, a sárgarépa, a sütőtök, a karfiol, s nagyon pozitív hatású a petrezselyem.

- Miként lehet elkerülni a májzsugort?

- Táplálkozzunk egészségesen, mellőzzük az alkoholt, a szénsavas italokat, a sok tartósítószert tartalmazó ételeket, s folytassunk aktív életmódot.

elem