Olcsóbb, mint a schengeni

Hatvanezer kishatárforgalmi engedély alig két év alatt

2009. október 30., 09:00 , 459. szám

Lassan két éve, hogy megkezdődött a határ menti magyarországi településekre utazók számára egyszerűbben és olcsóbban megszerezhető úti okmány, az úgynevezett kishatárforgalmi engedély kiadása Kárpátalján. Az eddigi tapasztalatokról Bacskai József főkonzult, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának vezetőjét kérdeztük.

- Decemberben lesz kétéves az Ukrajna és Magyarország közötti kishatárforgalmi rendszer elindítása. Mik az eddigi eredmények?

- Valóban, az igénylők okmányainak átvételét 2007 decemberében kezdtük meg, az első kishatárforgalmi engedélyeket pedig 2008 januárjában adtuk ki. Mint ismeretes, a beregszászi magyar konzulátus hatásköre a Rahói, a Técsői, a Huszti, a Nagyszőlősi és a Beregszászi járásokra terjed ki, azokra a területekre tehát, ahol a kárpátaljai magyarság zöme él, de fogadjuk a hozzánk fordulókat a kerületünkkel szomszédos kárpátaljai járásokból is, amennyiben számukra könnyebben elérhető a mi konzulátusi ügyfélszolgálati irodánk. A tavalyi esztendőben 19555 darab kishatárforgalmi engedélyt adtunk ki, ebben az esztendőben pedig az október 26-i állapot szerint további 9639-et.

- Első pillantásra úgy tűnik, tökéletesen elégedettek lehetnek ezekkel az adatokkal, mégsem ez a helyzet. Miért?

- Valóban tekintélyes számokról van szó, amelyek mögött sok munka áll. Azonban ha időarányosan összevetjük a tavalyi és az idei okmánykiadási adatokat, akkor tapasztalnunk kell, hogy ebben az évben valamivel kevesebb kishatárforgalmi engedélyt adtunk ki, mint 2008-ban.

- Mi lehet ennek az oka?

- Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy a kishatárforgalmi engedélyek akár ötéves időtartamra is kiadhatók, akik tehát tavaly már hozzájutottak az okmányhoz, azoknak idén nem kellett ismét jelentkezniük konzulátusunkon. Ha az ungvári magyar főkonzulátus által kiadott engedélyekkel együtt vizsgáljuk az okmánykiadási adatokat, kitűnik, hogy egyedül tavaly több mint 40 ezer engedélyt adtunk ki Kárpátalján, az idei adatokkal együtt pedig számuk meghaladta a 60 ezret, a lakosság tekintélyes része tehát máris rendelkezik kishatárforgalmi engedéllyel. Azonban az Ukrajna és Magyarország közötti kishatárforgalmi megállapodás mellékletében, amely meghatározza, hogy kikre terjed ki az egyezmény hatálya ukrán oldalról, 382 kárpátaljai falu és város neve szerepel, melyekben a mi becsléseink szerint több mint félmillióan élnek. Van tehát még tennivalónk, ha azt látjuk, hogy a mintegy félmilliónyi potenciális igénylő közül egyelőre csupán 60 ezren kerestek meg bennünket.

- Mit tekint a kishatárforgalmi engedély legnagyobb vonzerejének?

- A kishatárforgalmi engedély a lakosság túlnyomó többsége számára könnyen elérhető. Az egyetlen valamelyest korlátozó tényező az országaink közötti kishatárforgalmi egyezmény által előírt három év helyben lakás, ám még ezalól is létezik mentesség: az engedély kiváltására jogosult személy házastársa, kiskorú vagy eltartott nagykorú gyermeke (ideértve az örökbe fogadott és nevelt gyermeket is), illetve a házastárs kiskorú vagy eltartott nagykorú gyermeke akkor is kaphat kishatárforgalmi engedélyt, ha ők a határ menti területen kevesebb mint 3 éve rendelkeznek állandó lakóhellyel. Az engedély birtokosa többszöri vízummentes beutazásra és hat hónapon belül legfeljebb három hónapos tartózkodásra jogosult Magyarország határ menti területén. Magyar oldalról a kishatárforgalmi egyezmény összesen 244 határ menti településre terjed ki, beleértve Nyíregyházát is. Ez természetesen azt jelenti, hogy aki tovább akar utazni, annak schengeni vízumot kell igényelnie. Tapasztalataink szerint azonban a kárpátaljai lakosság zöme az esetek többségében nem utazik Nyíregyházánál távolabb, számukra tehát tökéletesen megfelel a kishatárforgalmi engedély. Azt is látnunk kell, hogy az útlevélhez való hozzájutás még mindig bonyolult és költséges az itteni lakosság igen tekintélyes része számára, nekik különösen előnyös lehet a kishatárforgalmi engedély, hiszen ha ezzel lépik át az ukrán-magyar határt, a határőrök nem ütnek bélyegzőt az úti okmányukba az országból történő ki- és belépéskor, az útlevél élettartama így jelentősen megnő. Ugyanakkor, kihasználva az alkalmat, mindazok megértését kérem, akik hamarosan lejáró útlevéllel fordulnak hozzánk kishatárforgalmi engedélyért. A hatályos rendelkezések értelmében a kérelmezőnek egy évnél rövidebb ideig érvényes útlevelébe kishatárforgalmi engedélyt a konzul nem adhat, ebben az esetben először az úti okmány érvényességét kell meghosszabbítani, vagy ki kell cserélni azt.

- Sokak számára a kishatárforgalmi engedély kiváltásának 20 eurós költsége is megfizethetetlen...

- Ezért segíti az engedély kiváltását a kedvezmények kiterjedt rendszere. Mint ismeretes, a nyugdíjasok, a 18 évesnél fiatalabb gyermekek és a 21 évesnél fiatalabb eltartott gyermekek, valamint a fogyatékos személyek díjmentesen juthatnak hozzá az engedélyhez.

- Milyen visszajelzések érkeznek azoktól, akik eddig kishatárforgalmi engedélyt igényeltek önöknél?

- Örvendetes, hogy negatív észrevételeket nem kaptunk. Sőt, el kell mondanom, hogy Magyarországon is azt tapasztaltuk a beutazások alkalmával, hogy nagyon törvénytisztelők a kárpátaljai lakosok. Eddig minimális számban fordult elő a kishatárforgalmi egyezmény feltételeinek a megsértése. A kishatárforgalmi engedéllyel beutazók többsége tapasztalataink szerint nem hagyja el az egyezményhez mellékelt listában szereplő magyar településeket.

hk