Tudományos diákkonferencia

2009. október 30., 09:00 , 459. szám

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre október 24-én a Kárpátaljai Területi Tudományos Diákköri Konferencia, melynek a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont.

A konferenciát - amely már több éve fórumot biztosít valamennyi kutatni vágyó kárpátaljai magyar diák számára - dr. Barkáts Jenő, a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Szakkollégium elnöke, a főiskola prorektora, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg. Ezt követően dr. Poór Zoltán, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Tanárképző Központja vezetője, a zsűri elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, hogy az itteni eredményes megmérettetés esetén a legjobb pályaművek szerzői nevezési lehetőséget kapnak az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Eddig két alkalommal vettek részt és értek el helyezéseket kárpátaljai diákok a magyarországi OTDK-n. A legmagasabbat az idén: az Országos Tudományos Diákköri Tanács 2009. június 26-i döntésével Nagy Enikő volt angol-történelem szakos hallgatónak ítélte oda a Pro Scientia Aranyérmet. Dr. Poór Zoltán külön kiemelte, hogy ez az első alkalom, hogy egy külhoni intézet diákja nyeri el ezt a magas kitüntetést. A díjátadásra 2009. november 10-én kerül sor Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia székházában, ahová a diák témavezetője, Fábián Márta, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola angoltanára is hivatalos.

Az konferencia résztvevői mind a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, illetve az Ungvári Nemzeti Egyetem hallgatói voltak. Összesen 34 pályamű elbírálására kerül sor. A konferencia munkáját értékelve a zsűri az előadások magas szakmai színvonalát emelte ki, és a XXX. OTDK-ra való továbbjutásra javasolta Melynicsok Adrienn vezetéstudományi, Zán Adél humánantropológiai, Szendrey Anita, Molnár Ferenc, Dobos Sándor és Boros László történelemtudományi, Máté Andrea nyelvtudományi, Jacenta Krisztina tantárgypedagógiai, Kolozsvári István és Fábián Zoltán biológiai pályamunkáját.

rf