II. Erdélyi Rákóczi Családi Kör Találkozó

Olvasóink írták: Magyarságismereti Mozgótábor

2009. november 6., 09:00 , 460. szám

Októberben sokak álma valósulhatott meg, miután elérkezett a hőn áhított erdélyi mozgótábor-találkozó, és 31 fős csapatunkkal (25 kárpátaljai és 6 kelet-felvidéki fiatal) elindulhattunk Erdély szívébe, Marosvásárhelyre.

Kalandos és hosszú út előtt álltunk, de a viszontlátás öröme és a határokon átívelő összefogás fontossága kitartásra ösztönzött minket. A magyar-román határt átlépve megnyílt előttünk az út a cél felé. Gyönyörű, történelmi jelentőségű városokon keresztül jutottunk el Marosvásárhelyre. Az első megállónk Szatmárnémeti volt, utána következett Zilah, majd az Erdély fővárosának is tekinthető szépséges Kolozsvár. Kolozsvárt elhagyva, Tordán át értünk el a találkozó helyszínére, ahol a megnyitó és közös vacsora várt minket.

Másnap egy csodálatos, megható előadás hallgatói lehettünk: Varga László, az 1956-os események résztvevője osztotta meg velünk élményeit, szenvedéseit. Ezután párhuzamosan folyó műhelymunkákban vehettünk részt (kézműves-foglalkozások, csapatépítő játékok, filmvetítés stb.) a Bolyai-líceum osztálytermeiben. Majd következett dr. Surján László EP-képviselő köszöntője, melynek fő témája a találkozóé is volt egyben: 1956 üzenete: a fiatalok felelősségteljes szerepvállalása a XXI. század Európájában. Ezt követte Demeter Ágota-Dorottya (a találkozó főszervezője) beszámolója a Rákóczi Családi Kör 2008-2009. évi híreiről. Az előadások után kikapcsolódtunk kicsit, mivel a következő program a moldvai táncház volt.

Vasárnap reggeli után megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szobrát, majd megcsodálhattuk Marosvásárhely nevezetességeit (Kultúrpalota, Teleki Téka, Bolyai-szobor stb). Sajnos az ökumenikus istentiszteleten a Vártemplomban már nem tudtunk részt venni, tehát jött a szokásos könnyes búcsú és a hazaindulás.

A találkozón 125-en vettünk részt, 25-en Kárpátaljáról, 25-en Délvidékről, 20-an Felvidékről és a hazaiak is kitettek magukért. Nem volt akadály számunkra sem a távolság (800 km oda-vissza), sem pedig a határok, ez az összejövetel mindenért kárpótolt bennünket.

Ezúton köszönjük a támogatást Tőkés László és Sógor Csaba romániai magyar EP-képviselőknek, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumnak, a II.Rákóczi Ferenc Alapítványnak, a "K.O.E.N." Alapítványnak és a kitartó szervezőinknek.

Reméljük, márciusban ismét találkozunk és tovább erősítjük az összefogást. A következő Rákóczi Családi Kör Találkozó a felvidéki Komáromban kerül megrendezésre.

Kopasz Gyula