A járvány rémes híre

2009. november 6., 09:00 , 460. szám

Ukrajna szomszédai érthető berzenkedéssel fogadták a járvány terjedését a határ túloldalán, különösen annak hatására, hogy a legvadabb hírek terjedtek a betegek és a halottak számát illetően.

Szlovákia kedd reggeltől lezáratta két ukrajnai gyalogos határátkelőjét, többek között a Kisszelmencet Nagyszelmenccel összekötőt. A hírek szerint az állami tartalékalapból az Ukrajnával határos szlovákiai régiókba 300 ezer védőmaszkot szállítanak, hogy szükség esetén kéznél legyenek. Szigorította az ellenőrzést ukrajnai határán Oroszország és Fehéroroszország is.

Magyarország, számos európai államhoz hasonlóan, a járvány hírére mindjárt felajánlotta segítségét Ukrajnának. Kedden a Magyar Vöröskereszt 40 ezer szájmaszkot és az influenza tüneteit enyhítő gyógyszereket adott át a budapesti ukrán nagykövetségnek. Ugyancsak kedden Bajnai Gordon miniszterelnök bejelentette, hogy - a korábbi hírekkel ellentétben - Budapest mégiscsak átad Ukrajnának 20 ezer adag H1N1 elleni védőoltást, ami semmiképpen sem veszélyezteti a hazai ellátást.

Az ukrán-magyar határátkelőhelyek forgalma megcsappant ugyan a rémisztő hírek hatására, mégsem állt meg teljesen az élet a határon. A gumikesztyűben, maszkban dolgozó magyar határőrök a szokásos módon vizsgálták az immár ugyancsak maszkban Kárpátaljára tartó magyar állampolgárokat, akik készségesen elismerték, hogy járvány ide vagy oda, az olcsó ukrán benzinre azért szükség van. Ugyanakkor a határ melletti magyar települések patikáiban ugrásszerűen megnőtt a forgalom az Ukrajnából érkező vásárlóknak köszönhetően, akik főleg szájmaszkot, gumikesztyűt, fertőtlenítőszereket, Béres-cseppet és C-vitamint kerestek. Érdeklődtek honfitársaink a magyar oltóanyag iránt is, de nekik nem lehetett eladni a magyar vakcinából, amelyből egyébként nem is tartottak még a határ menti patikák egy jelentős részében.

hk