Járványellenes intézkedések

2009. november 6., 09:00 , 460. szám

Korábban sosem látott járványügyi intézkedéseket foganatosítanak Ukrajnában azután, hogy a kormány október 30-án a legmagasabb szintű készültséget rendelte el az új típusú influenza járványának állítólagos veszélye miatt.

Az ország valamennyi iskolájában, óvodájában és bölcsődéjében és a felsőoktatási intézményekben háromhetes vakációt hirdettek. A nyugati régióban - Ivano-Frankivszk, Ternopil, Lviv, Kárpátalja, Csernivci, Rivne, Hmelnick, Vinnica és Voliny megyékben - karantént vezettek be.

A miniszteri kabinet az egész országban megtiltotta a tömegrendezvényeket. A közlekedési és hírközlési minisztérium járványellenes intézkedéseket foganatosított a vasúti, tengeri és közúti közlekedésben, valamint az ország repülőterein. A védelmi minisztérium felfüggesztette a sorköteles fiatalok őszi besorozását.

Kárpátalján a kereskedelmi és szolgáltatási egységeken túl valamennyi hivatalnál, állami és magántulajdonban lévő intézménynél és vállalatnál kötelezővé tették a megyei hatóságok az egészségügyi maszk viselését, a szükséges fertőtlenítőszerek beszerzését és a szokásosnál gyakoribb takarítást. Az illetékes hivatalok november 1-jétől fokozott figyelemmel kísérik a patikákban a járvány szempontjából legfontosabb készítmények meglétét, illetve áruk alakulását, a járási és városi kórházakban pedig pótlólagos betegágyak kialakításával készülnek a járványhelyzet esetleges súlyosbodására.

szcs