Kevés a gyógyszer

2009. november 6., 09:00 , 460. szám

A kormányoldalról elhangzó fogadalmak ellenére a gyógyszerellátók és a patikák szemmel láthatóan nem birkóztak meg a rájuk háruló feladattal, azaz nem tudták ellátni a lakosságot gyógyszerekkel és egészségügyi felszerelésekkel, elsősorban védőmaszkokkal.

Ez azonban nem a patikusok hibája. A gyógyszertárak polcai a legtöbb helyen már az elmúlt hét végére kiürültek, ám a kormányoldal ígéretei ellenére lapunk megjelenéséig nem sikerült feltölteni azokat a legszükségesebbekkel.

Annyi bizonyos, hogy számos kísérlet történt a helyzet kezelésére. Például 2,5 millió dollárért vásárolt Ukrajna Tamiflu vírusellenes gyógyszert Svájcban - közölték egy nappal azután, hogy Viktor Juscsenko elnök segítséget kért a nemzetközi közösségtől az influenzajárvány elleni küzdelemhez. A szállítmány hétfőre virradó éjjel meg is érkezett Ukrajnába, s a repülőtéri átvételnél személyesen jelen lévő Julija Timosenko kormányfő elmondta, hogy immár 650 ezer adag ilyen vírus elleni készítmény van az országban, ami két-háromszorosan meghaladja a várható szükségletet. "Két-háromszoros tartalékunk lesz, de a spekuláció elkerülése céljából a készítmény nem a gyógyszertárakba kerül, kizárólag a kórházakba juttatják el" - jelentette ki.

A kormányfőnek is el kellett ismernie azonban, hogy gyógyszerhez jutni gyakran igen nehéz a lakosság számára ezekben a napokban, s ha van is orvosság, azt a kormányfő fogadkozása ellenére nemegyszer az eredeti ár sokszorosáért - sajtóhírek szerint helyenként tízszereséért - árulják a nyerészkedők. A patikákból lapunk megjelenésekor továbbra is hiányoztak a védőmaszkok, a vírusellenes gyógyszerek megjelenését még ígérni sem tudták, s hiánycikknek bizonyult a C-vitamin is. Multivitaminokat ugyan továbbra is beszerezhettek a legelkeseredettebb vásárlók, ám jobbára csak a külföldi, méregdrága készítmények voltak kaphatók. Eközben sajtójelentések arról számolnak be, hogy "pult alól" mégiscsak kapható például a Tamiflu, az utcán pedig ügyeskedők 8-10 hrivnyáért kínálnak egyetlenegyszer használatos védőmaszkot, miközben a kormány 1,5 hrivnyában maximálta a többször használatos maszk árát.

Időközben a Legfőbb Ügyészség vizsgálatot indított annak kiderítésére, kit terhel felelősség a járványellenes intézkedések fiaskójáért. A rendvédelmi szerveknél annak lehetőségét is vizsgálják, hogy voltak, akik a gyógyszereladások növelése érdekében igyekeztek fokozni a pánikhangulatot. Sajtóbeszámolók szerint a legkeresettebb készítmények forgalma csupán az elmúlt egy hét során meghaladta az egész éves mennyiséget Ukrajnában!

szcs