Kettős állampolgárság - a választásokig elnapolva

2009. november 13., 09:00 , 461. szám

A Fidesz-KDNP viszszavonta a magyar állampolgárság könnyített megadására vonatkozó törvényjavaslatát - mondta el az egyik előterjesztő, Simicskó István KDNP-s parlamenti frakcióvezető-helyettes.

Simicskó István az előterjesztés visszavonását az MSZP "időhúzásával" indokolta. "További garanciális elemeket akartak, majd azt közölték, hogy ilyen formában nem tudják megszavazni a javaslatot" - jelentette ki az ellenzéki politikus.

Az indítványt jegyző Németh Zsolt fideszes képviselő, valamint a kereszténydemokrata Semjén Zsolt és Simicskó István múlt szerdán vonta vissza október közepén benyújtott törvényjavaslatát, amely eltörölte volna a magyar állampolgárságról szóló jogszabályból azt a feltételt, amely szerint az igénylőnek életvitelszerűen Magyarországon kell élnie.

A javaslat meghatározott feltételek esetén lehetővé tette volna egyéni kérelemre a kedvezményes honosítást azoknál a nem magyar állampolgároknál, akiknek felmenője magyar állampolgár volt, és magyar nyelvtudásukat igazolják.

Az MSZP részéről Mesterházy Attila frakcióvezető múlt hétfőn jelentette be, hogy négypárti egyeztetést kezdeményeznek a Fidesz-KDNP magyar állampolgárságról szóló törvényjavaslatáról. A kormánypárt elnöksége ugyancsak múlt héten döntött úgy, hogy támogatja a magyar állampolgárság könnyített megszerzését a határon túli magyarok számára, de erről négypárti egyeztetést, nemzeti konszenzust és garanciákat akar, jelenlegi formájában nem támogatja az ellenzéki előterjesztést.

Az Új Szó szlovákiai napilap múlt pénteki számában Németh Zsolt úgy fogalmazott: "Az MSZP reakciója után visszavontuk az indítványt, mondván, ha nincs meg az elfogadásához szükséges politikai akarat, akkor a határon túli magyarok ügyét ne tegyük kampánytémává."

Fideszes politikusok ugyanakkor jelezték, hogy a kettős állampolgárság kérdésének rendezése ezzel legfeljebb várható kormányra kerülésükig, azaz jövő év tavaszáig szenved halasztást, amikor is az új kormány első intézkedéseinek egyike lesz a szükséges jogszabály-módosítás parlamenti elfogadtatása. (Kárpátalja/MTI)