A végső szót az elnökség fogja kimondani

A KMKSZ egyelőre nem tart támogathatónak egy elnökjelöltet sem

2009. november 13., 09:00 , 461. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) az ukrajnai elnökválasztási kampány egyetlen résztvevőjét sem támogatja, amennyiben a jelöltek egyike sem tesz ígéretet a kárpátaljai magyarság oktatási problémáinak rendezésére – hangzott el a KMKSZ alapszervezeti elnökeinek hagyományos novemberi konferenciáján, amelyre ezúttal az Ungvárhoz közeli Antalócon került sor.

A Bagolyvár Szálló konferenciatermében egybegyűlt alapszervezeti elnökök, választmányi tagok előtt megtartott beszédében Kovács Miklós elnök mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évek megpróbáltatásai ellenére a KMKSZ-nek sikerült megőriznie egységét. Mint jelezte, sikertelen maradt az állami hivatalnokok támadása a KMKSZ – UMP vezető szerveinek bejegyzése ellen, és a Szövetség "túlélte" a szocialisták nyolcévi magyarországi kormányzását is, amikor a KMKSZ hosszú ideig szinte semmilyen anyaországi támogatásban nem részesült, s az utóbbi időben is csupán mintegy a felét kapja annak, amit a jelenlegi magyar kormánypártok által támogatott Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségnek juttatnak. A KMKSZ elnöke a közelgő elnökválasztási kampányról szólva rámutatott: annak, hogy az UMDSZ máris döntött Viktor Janukovicsnak, az ellenzéki Régiók Pártja jelöltjének támogatásáról, éppen az az egyik magyarázata, hogy jövő tavasszal várhatóan kormányváltásra kerül sor Magyarországon, s azzal együtt megszűnik az eddigi kiemelt támogatásuk is.

Kovács Miklós ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy a KMKSZ-nek a korábbi választási kampányok alkalmával is mindig volt bátorsága ahhoz, hogy csak akkor támogassa valamelyik ukrán politikai erőt, ha ígéretet kapott a kárpátaljai magyarságot érintő problémák rendezésére, s ez most sem lehet másként. Mint hangsúlyozta, jelenleg az ukrán állam magyarellenes intézkedései miatt az oktatás kérdése az elsődleges, s ezért az ukrán elnökjelöltek programjainak magyar megítélése szempontjából is meghatározó, hogy elhatárolódnak-e a hatályos ukrán felvételi rendszertől, vállalják-e a magyar oktatási rendszer megőrzését. Kovács Miklós jelezte: ilyen jelölt pillanatnyilag nincs, az UMDSZ által támogatott Viktor Janukovics sem ígért konkrétumokat, ezért felelőtlenség volna őt támogatni. Amennyiben menet közben mégis történne valamilyen, magyar szempontból érdemi változás ezen a téren, a KMKSZ választmánya dönt majd arról, milyen álláspontra helyezkedjen a Szövetség. A KMKSZ és a kárpátaljai magyarság számára azonban a helyhatósági választásokon való megmérettetés lesz a legfontosabb, amelyre szintén jövőre kerül sor – jelezte Kovács Miklós elnök.

Hallgatói kérdésekre válaszolva dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese megerősítette, hogy a végső győzelemre esélyes elnökjelöltek óvakodnak a konkrét ígéretektől, különösen, ami a nemzetiségi kérdéseket illeti, így felelőtlenség volna megbízható garanciák nélkül rájuk szavazni. Mint rámutatott, ha az ukrán politikai erők azt hiszik majd, hogy a magyar szavazatok konkrét ígéretek és azok betartása nélkül is megszerezhetők, akkor a jövőben sem érzik majd szükségét annak, hogy tárgyaljanak a magyarsággal. Ezzel összefüggésben emlékeztetett: a múltban a különféle ukrán politikai erőkre leadott magyar szavazatok szétforgácsolódtak, és semmilyen kézzelfogható eredménnyel nem jártak.

Milován Sándor alelnök hozzászólásában figyelmeztetett: szárazon kell tartani a puskaport. Az aktivistáknak máris el kell kezdeniük a munkát az alapszervezetekben az önkormányzati választásokon remélt siker érdekében, hangsúlyozta, rámutatva, hogy munka nélkül nincs eredmény.

A konferencia után ülésezett a KMKSZ választmánya. A testület döntött arról, hogy a következő évi beszámoló gyűlések összehívását az elnökség hatáskörébe utalja, miután azok megrendezése az egymást érő választások miatt előreláthatóan eltolódik majd.

A választmány ugyancsak az elnökségre ruházta át a KMKSZ elnökválasztási kampánnyal kapcsolatos álláspontjának végső formába öntését. A Szövetség megkezdi az előkészületeket a helyhatósági választásokra, hangzott el, az ezzel kapcsolatos operatív teendők ellátásával a választmány az elnökséget bízta meg.

A választmány tagjai a továbbiakban megvitatták a kárpátaljai magyar és német férfilakosság 1944. őszi elhurcolásának 65. évfordulója alkalmából szervezendő szolyvai emlékmenet megszervezésével kapcsolatos teendőket. Mint ismeretes, a KMKSZ által szervezett rendezvény keretében november 28-án, szombaton a kárpátaljai magyar települések képviselői Munkács központjából gyalogosan teszik meg az utat Szolyvára – amiként egykor a foglyok is –, ahol az egykori fogolytábor helyén kialakított emlékparkban ökumenikus megemlékezésre kerül sor.

Ezt követően Gulácsy Géza, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnöke számolt be a jelenlévőknek a Szövetségnek a vízumnyilatkozatok kiadásával kapcsolatos tevékenységéről. Mint elhangzott, az akció megkezdése óta eltelt 15 hónap során közel 11 ezer támogató nyilatkozatot adott ki a Szövetség, ebből a beregszászi középszintű szervezetben 2369-et, az ungváriban 2170-et, a nagyszőlősiben 2184-et, a munkácsiban 1753-at, a Felső-Tisza-vidéken 1697-et.

Végezetül a választmány elfogadta a KMKSZ 2010-re tervezett rendezvényeinek listáját. (Lásd táblázatunkat.)

hk