A hlibokai példa

2009. november 20., 09:00 , 462. szám

A szomszédos Csernyivci megye Hlibokai járásában az ukrán iskolák mellett román tannyelvűek is működnek, így azokat is érzékenyen érintette, amikor az oktatási minisztérium 570/26. 06. 2009-es rendelete kimondta, hogy jövőre az emelt szintű érettségit valamennyi tárgyból ukrán nyelven kell majd letenniük a végzősöknek. A járás önkormányzata tiltakozásának hangot adva szeptember végén felhívással fordult Ukrajna elnökéhez, a kormányfőhöz, az oktatási és igazságügyi minisztériumhoz, a Legfelsőbb Tanács oktatási bizottságához, valamint a hasonló helyzetben lévő határ menti járásokhoz.

A felhívás többek között leszögezi, hogy az iskolai ukrán nyelv és irodalom program nem irányozza elő az iskolai alaptantárgyak speciális nyelvének elsajátítását, így a vizsgatesztek szakszótár segítségével való kitöltése, az iskolai tárgyak szaknyelvének ismerete nélkül hatalmas időveszteséghez, sok feladat helytelen értelmezéséhez vezet. "Ez egyenlőtlen feltételek elé állítja a nemzetiségek nyelvén oktató iskolák végzőseit az ukrán tannyelvű iskolák végzőseihez képest tudásuk értékelését és ennek megfelelően a felsőoktatási intézményekbe való felvételüket illetően" - áll a felhívásban.

Ebből kifolyólag a Hlibokai Járási Tanács képviselői a szóban forgó 570-es számú rendelet 4. pontjának módosítását kérik oly módon, hogy a nemzetiségi kisebbségek nyelvén oktató iskolák diákjai számára biztosítsák a tanítás nyelvén a teszteket Ukrajna történetéből, matematikából, biológiából, fizikából, kémiából és földrajzból, az idegen nyelv tesztekben vegyék figyelembe a tannyelvnek megfelelő feltételeket és feladatokat, valamint tegyék lehetővé a jelentkezők számára a tannyelvből történő tesztelést is.

szcs