A KMKSZ és KMPSZ elnökségének közös nyilatkozata

2009. november 20., 09:00 , 462. szám

Az emelt szintű ukrán nyelvű érettségi bevezetését, illetve az oktatási minisztérium 461-es rendeletét követően egyre több olyan intézkedést hoznak, amelyek hátrányosan érintik a kárpátaljai magyar iskolarendszert, s amelyek hosszú távú célja a magyar nyelvű oktatás fokozatos átállítása ukrán nyelvűre.

A kötelező ukrán nyelv- és főleg irodalomvizsga eleve hátrányos helyzetbe hozta a magyar iskolák végzőseit, s emiatt, bár a szaktantárgyi követelményeket teljesítették, többen be sem adhatták jelentkezésüket a felsőoktatási intézményekbe.

Ebben a tanévben az oktatási miniszter bejelentése szerint már nem kívánják lefordítani az emelt szintű érettségi tesztfeladatait magyar nyelvre, így a magyar iskolákban érettségizők eleve hátrányos helyzetből indulnak majd a szaktantárgyakból való megmérettetésen, aminek eredménye a magyar iskolák végzőseinek a felsőoktatásból való teljes kiszorítása lesz. A jelenlegi szabályozás szerint a magyar nyelv és irodalom szakra felvételizők egyáltalán nem tesznek felvételi vizsgát szaktantárgyukból, ami az oktatás színvonalának további csökkenéséhez vezet.

Ezzel összhangban folyamatosan szűkítik a magyar nyelvű tankönyvekkel való ellátást, illetve egy sor tantárgyból csak ukrán nyelvű tankönyvet biztosítanak a magyar oktatási intézmények számára.

Már az előző tanévekben jelentős hátralék halmozódott fel a különböző magyar nyelvű tankönyvek kiadásával kapcsolatban, illetve teljesen megszűnt a magyar nyelvű segédanyagok kiadása. Ebben a tanévben a helyzet még rosszabb lett. Az átmeneti 9. osztály máig sem kapott meg minden tankönyvet. A megyei oktatási osztály leirata szerint ebben az évben egy sor tantárgyból csak ukrán nyelvű tankönyvet biztosítanak a magyar iskolák számára.

Most tovább romlott a helyzet, mivel a minisztérium, jövőre, az átmeneti 10. osztályt a magyar nyelvtan- és irodalomkönyv kivételével valamennyi tantárgyból ukrán nyelvű tankönyvvel akarja ellátni. Az intézkedés nyilvánvalóan azt célozza, hogy a magyar nyelvű oktatásról a pedagógusok "önként" térjenek át az ukrán nyelvű oktatásra. Ebbe az irányba hat az egyes szaktantárgyaknak az oktatásügyi szervek "javaslatára" történő ukrán nyelvű oktatása is.

Az egyházi iskolák támogatásának megvonása, az iskolai dokumentáció magyar nyelven történő vezetésének betiltása, a magyar iskolásoknak a tantárgyi vetélkedőkön való hátrányos helyzetbe szorítása, illetve a munkaidőben az iskola területén használható nyelv rendeleti szabályozása, mind-mind egy olyan kisebbségellenes oktatáspolitika megnyilvánulása, amelynek hosszú távú célja többek mellett a magyar nyelvű oktatás teljes felszámolása, illetve ezáltal a magyar népcsoport tagjainak másodrendű állampolgárokká történő degradálása, illetve az ukrán etnikumba történő beolvasztása.

Mindezek a rendelkezések az ukrán alkotmány, az ukrán törvények és a nemzetközi megállapodások által biztosított kisebbségi jogok jelentős szűkítését jelentik. A KMKSZ és a KMPSZ tiltakozik az ukrajnai kisebbségpolitikában tapasztalható, az európai normákat durván sértő tendenciák ellen, s erre hívja fel az ukrajnai és a nemzetközi politika szereplőit is.

Beregszász, 2009. november 16.