A magyar külügyminisztériumba kérették az ukrán nagykövetet

2009. november 20., 09:00 , 462. szám

A magyar külügyminisztérium helyettes szakállamtitkára hivatalába kérette Dmitro Tkacsot, Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövetét, miután tudomására jutott: az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg anyanyelvű fordításban a mintegy száz kárpátaljai magyar iskola számára a 2010-2011-es tanévre előirányzott tankönyveket, így jövőre magyar könyvek nélkül marad a tanintézetek 10. osztálya.

Faller Jenő azért kezdeményezte a találkozót, hogy tájékoztatást kérjen az ügyben. A szakállamtitkár közölte: a külügyminisztérium úgy látja, a mostani lépés egyenes következménye a magyar részről többször kifogásolt 461/2008. sz. oktatási miniszteri rendeletnek, amely fokozatosan ukrán tannyelvűekké alakítaná át a nemzetiségi oktatási intézményeket.

A kifogásolt intézkedések ellentétesek az Ukrajna által kétoldalúan és nemzetközi szinten vállalt kötelezettségekkel, valamint az Európában széles konszenzussal elfogadott alapvető kisebbségvédelmi elvekkel. Olyan folyamatokat indítanak el, amelyek veszélyeztetik a kárpátaljai magyar közösség identitásának megőrzését - hívta fel a figyelmet a közleményben Balogh Dénes, a tárca helyettes szóvivője, aki arra is kitért: a szakállamtitkár kérte, hogy az ukrán kormány tegyen lépéseket a tankönyvkiadással kapcsolatos probléma haladéktalan megoldása érdekében, továbbá ismét szorgalmazta az oktatási miniszteri rendelet felülvizsgálatát. (pszv/MTI)