Nemzetközi konferencia Nyíregyházáná

Közös ipari parkot terveznek

2009. november 20., 09:00 , 462. szám

Közös ipari park létesítését tervezik az ukrán-magyar határon a két ország szakemberei, amelytől a gazdaságilag elmaradott térségünkben jelentős befektetéseket, valamint újabb munkahelyeket várnak. Kezdeti lépésként a záhonyi székhelyű KIÚT Térségfejlesztési Egyesület és a Magyar Köztársaság Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériuma közös konferenciát szervezett Nyíregyházán, amely egyik első eleme annak a Norvég Alap által támogatott nagyobb projektnek, melynek célja egy közgazdasági, infrastrukturális és környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő, a két ország törvényeivel összhangban lévő tanulmányterv elkészítése.

Rákóczi András, a Felső-Szabolcs és Rétköz gazdasági fejlesztésére vállalkozott KIÚT egyesület ügyvezető elnöke lapunknak elmondta, hogy a projekt célja feltérképezni, hol és milyen feltételekkel lehet a 136 kilométeres közös határszakaszon közös ipari parkot létesíteni. Erre példa a szentgotthárdi magyar-osztrák közös ipari park, de működik ilyen a cseh-osztrák, a francia-spanyol határon és még sok helyen. Közös ipari parkok Rákóczi András szerint a mostani határátkelők közelében jöhetnek létre, például Záhony-Csap, Eperjeske-Szalóka, Kaszony-Barabás, Beregsurány-Asztély, Tiszabecs-Tiszaújlak vagy Péterfalva térségében, de elképzelhető más helyeken is, ha megfelelő az infrastruktúra és nem természetvédelmi területről van szó. Februárra elkészítenek egy közös tanulmánytervet, amit egy kárpátaljai konferencián mutatnak be, majd a két ország kormánya elé terjesztenek.

A konferencián Bacskai József beregszászi magyar főkonzul és Ivan Ivancso nyíregyházai ukrán főkonzul beszélt a két szomszédos régió gazdasági és társadalmi együttműködéséről. Magyar részről többek között Varjú László, a Magyar Köztársaság Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumának államtitkára, Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára és dr. Szegvári Péter c. egyetemi docens beszélt a magyar gazdaság helyzetéről, a fejlesztési prioritásokról, Magyarország szomszédságpolitikájáról és a két ország határtérségének fejlesztési lehetőségeiről.

A konferencián jelen voltak az ukrán gazdasági minisztérium, az iparpolitikai minisztérium és más illetékes szakhatóságok szakemberei, továbbá Volodimir Hoblik, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, az érintett járások vezetői és polgármesterei, valamint a két ország vámszolgálatának és határőrségének illetékes parancsnokai, akik a most tapasztalható helyzetet és a két országban érvényben lévő szabályozást, szabályozáspolitikát ismertették a hallgatósággal. Az ukrán szakemberek ugyancsak fontosnak tartják mind az ország, mind a térség fejlődése szempontjából a közös ipari park létesítését, de Mikola Prisztupának, az Ukrán Állami Szabályozási és Vállalkozási Bizottság elnökhelyettesének előadásából kiderült, hogy Ukrajnában változtatni kellene a szabályozáson ahhoz, hogy valóban létrejöhessen megyénkben egy európai színvonalú közös ipari park.

Nagy érdeklődés kísérte főleg ukrán részről Takáts Józsefnek, a Szentgotthárdi Ipari Park Gazdaságfejlesztő és Beruházó Kft. ügyvezetőjének a magyar-osztrák határon működő ipari parkot bemutató előadását. A konferencia minden résztvevője egyetértett abban, hogy mindkét ország és különösképpen a határ mentén élő lakosság számára nagy lehetőségeket jelentene egy ilyen ipari park.

bzs