Fertőző üzlet

2009. november 27., 09:00 , 463. szám

Az új típusú influenza miatt kitört pánik hatására rekordméretű, 1,5 milliárd hrivnyás pluszbevételre tettek szert mindazok, akik a gyógyszerek gyártásában és forgalmazásában érdekeltek. Valamivel kevesebbet, de még mindig a szokásosnál többet kerestek a citromárusok és azok az üzemek, amelyek gézből egészségügyi védőálarcokat varrtak az elmúlt hetekben.

A patikusok általában készségesen elismerik, hogy az influenzajárvány remek üzleti lehetőséget jelentett a számukra a válság közepette. Alig egy hónappal ezelőtt számos gyógyszertárban még a bezáráson morfondíroztak, ma pedig újabb elárusítóhelyek megnyitásán törik a fejüket az üzletemberek, s felpanaszolják, hogy kevés a szakképzett eladó, a gyógyszerész.

Bevételt növelni mégsem olyan egyszerű, mint gondolnánk, mivel a vállalkozók minden lépését árgus szemmel figyeli az ukrán monopóliumellenes bizottság, az adórendőrség és az ügyészség. A hatalom azokra vadászik, akik igyekeznek hasznot húzni az influenza okozta pánikhangulatból, sokszoros áron kínálva a legkeresettebb gyógyhatású készítményeket és eszközöket. Az első számú gyanúsítottak a nagykereskedők, akik az influenzaellenes készítményekkel látják el a patikákat. A gyanú nem alaptalan, hiszen az egyik napról a másikra hiánycikké vált gyógyszerek ára esetenként 30-200 százalékkal nőtt az utóbbi hetekben. A legnagyobb nyilvánosságot a svájci gyártmányú Tamiflu esete kapta, amelynek csomagja a járvány előtt még 350 hrivnyába került, az influenza megjelenésével azonban esetenként akár 4000 hrivnyát is elkértek érte. A hatóságok fenyegetőzése mit sem használt, a napok múlásával és a betegek számának növekedésével az árak egyre feljebb kúsztak - ha adott esetben hivatalosan nem is emeltek árat, a csak a pult alól kapható készítmények mindenképpen drágultak.

Ugyancsak jellemző az ukrajnai állapotokra az egészségügyi védőmaszkok terén kialakult helyzet. A patikák készleteit néhány óra alatt felvásárolta a lakosság, miáltal rövidesen óriási hiány alakult ki, ami az egekig tornászta az árakat. Egy egyszer használatos maszk eredetileg csupán 60-80 kopijkába került, de néhány napon belül az árak elérték a 2,5 hrivnyát, sok helyütt pedig meghaladták a 4-15 hrivnyát is. Az első napok bénultsága után a honi varrodák megérezték a maszkvarrásban rejlő óriási üzleti lehetőséget, s rávetették magukat a gyártásra. Ennek ellenére a maszkok ára alig változott, s még ma is drágább egy "szájkosár" az indokoltnál.

szcs