Visszadobott költségvetés

2009. november 27., 09:00 , 463. szám

Az ukrán parlament újragondolásra visszaküldte a kormánynak a 2010-es költségvetés tervezetét. Julija Timosenko miniszterelnöknek két hete maradt, hogy az IMF hitelfeltételeinek is megfelelő büdzsével álljon elő.

Hiába nyerte meg Julija Timosenko az ellenzéki Viktor Janukovics támogatását is a 2010-es költségvetéshez, a 450 fős parlament 241 döntéshozója végül nemet mondott a tervezetre, amelyet így a következő két hétben jelentősen át kell szabni. Annál is inkább, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) addig visszatartja az országnak korábban megítélt gyorshitel következő, 3,4 milliárd dolláros részletét, amíg egy, a kölcsön feltételeivel összhangban lévő büdzsétervezetet nem olvashat.

Az IMF szakértői szerint a Timosenko kormánya által a héten vázolt terv mintegy 8 százalékos költségvetési hiányt céloz meg, jóval magasabbat, mint amit a Valutaalap még tolerál. Az IMF becslése szerint az ukrán költségvetés deficitje idén elérheti a GDP 13-14 százalékát is.

Az ellenzék azt szeretné, ha a nemrég megszavazott, a minimálbér és a szociális juttatások emeléséről szóló törvénnyel összhangban készülne el a büdzsé tervezete, azaz jelentősen növelnék a szociális kiadásokat, miközben Julija Timosenko azért lobbizik, hogy az alkotmánybíróság semmisítse meg a minimálbér és a létminimum összegét az egekbe tornázó rendelkezést, amely még nagyobb terheket róna az államháztartásra. hk/napi.hu