2009. december 4.

2009. december 4., 09:00 , 464. szám

Bibliai részletek: Báruk próféta könyvéből: 5,1-9, Filippiekhez írt levélből: 1, 4-6. 8-11., Lukács evangéliumából: 3. 15.

Az advent egy hete elkezdődött - talán bennünk is elkezdődött a készület karácsonyra.

Az egyházi év nem pusztán a múlt megjelenítése, nem is csak megemlékezés a régi dolgokról, hanem Krisztus az egyházban újra járja az ő irgalmasságának útjait. Azt akarja az "ismétléssel", hogy az emberek lelkébe bevésődjenek Jézus életének titkai, és lassanként általa éljenek.

Pál apostol szavait idézzük fel: "...Aki megkezdte bennünk a jót, Krisztus Jézus napjára be is fejezi" - azaz: karácsonyra valami eredményt is ér el bennünk.

Amikor az élet elviselhetetlennek tűnő terhei között van az otthontalanság fájdalma is: embervoltunkkal megkaptuk az otthon utáni vágyat is. Otthont keresett Ábrahám, Jákob, József, a zsidó nép a pusztai vándorláskor és a babiloni fogság idején. Báruk próféta ezt idézi fel és ígéri, hogy újra lesz otthonuk.

Mindezt lehet lelki értelemben is vennünk: ha nem vagyunk egy otthonban Krisztussal.

Erre vágyakoznunk is kell, de ez nem elég. A második teendő, amelyet az Egyház adventben a lelkünkre köt: az útkészítés.

Mit jelent ez? Az Úr kegyelmi eljövetele nem egyéb, mint az isteni élet, amely megújulva teljes gazdagságában kell, hogy a lelkünkbe áradjon. Egy évben kétszer kell az isteni élet áradásának eltöltenie a lelkünket. Ez a két nagy ünnepnek, a karácsonynak és a húsvétnak ideje. És ezt az áradást az előkészület ideje előzi meg: az advent és a nagyböjt. Ebben az előkészítésben az embernek is ki kell vennie a részét.

Mit tehet már most az ember? Hinnie kell és engedelmeskednie.

A hit az első, a parancsok megtartása a második: ez az útkészítés. Utat készíteni annyit jelent, mint az életet megjavítani. Hogy az életünket megjavíthassuk, bűnbánatot kell tartanunk.

Mit jelent bűnbánatot tartani? Annyit jelent, mint gondolkodásunkat megváltoztatni.

Gondolkodásunk és magatartásunk módjának kell eltolódnia a földiektől az égiek felé, az éntől az Istenhez. Így értjük Keresztelő Szent János szavait: Készítsétek az Úr útját.

Az advent nem csupán a hit megerősödésének az ideje, hanem mindenki kérdezze meg magától: Hol is állok tulajdonképpen? Melyek a kötelességeim? Hol vannak a völgyek (mulasztások), hol vannak hegyek és a dombok (kötelességszegések)?

E vasárnapon azért könyörgünk: Isten örök bölcsességével neveljen bennünket, hogy semmi se akadályozzon a szent Fiával való találkozásban, azaz: karácsonykor az isteni élet áradjon lelkünkbe.

Bohán Béla, beregszászi római katolikus plébános