Amit a vesekőről tudnunk kell

2009. december 4., 09:00 , 464. szám

"Az egyik ismerősömnek a közelmúltban operálták ki a vesekövét. Érdekelne, mitől alakul ki ez a betegség, és mit lehet tenni a megelőzéséért" - telefonált be szerkesztőségünkbe egy mezőkaszonyi olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Gaál Géza, a Beregszászi Járási Kórház belgyógyásza válaszol.

- A vesekőképződés oka a vese veleszületett anyagcserezavara, illetve az egészségtelen étkezés, a túl sok hús és a túlságosan nagy mennyiségű fűszer fogyasztása - fejti ki a szakember. - Többféle vesekő van, foszfátok, gurátok, melyek úgy képződnek, hogy a fehérjék lebomlásának a végtermékeiként kikristályosodnak a különböző sók, és ezek kicsapódnak a vesében, majd anyagcsomókat - veseköveket - alkotnak, amelyek elzárják a húgyvezetéket. A kő mögött felgyülemlik a vizelet, mely nem tud lefolyni, így megfeszül a vese kapszulája, s ez a szülési fájdalomhoz hasonló intenzitású, nagyon erős fájdalmat okoz, mely a vesében jelentkezik, majd az alhasi területekre is kisugárzódik. A görcs tarthat pár percig, de napokon keresztül is hosszabb-rövidebb időre vissza-visszatérhet. A húgyvezeték ugyanis tágul, a követ körülfolyja a vizelet, mely így le tud csorogni a vízhólyagba, a vesében pedig csökken a nyomás, és a fájdalom megszűnik. Ám később a kő mögött újból összegyülemlik a vizelet, ismét megnő a nyomás, és újra jelentkezik a görcs. Közben a vizelet nyomása miatt a vesekő egyre lejjebb vándorol a húgyvezetékben, megsértve annak finom falát, mely vérezni kezd, s így véres lesz a vizelet. Amennyiben a kövecske elég kicsi, le tud jutni a vízhólyagba, majd ki tud ürülni a szervezetből, ha viszont a vizelet megáll a húgyvezetékben, a vezeték infikálódik, s így láz, akár magas láz is jelentkezhet. Nagyon tipikus tünet továbbá, hogy a fájdalom akkor jelentkezik, ha a beteg teste rázkódik, például rázós úton halad, vagy a lépcsőn megy lefelé.

- Miként előzhetjük meg a vesekőképződést, és hogyan kezelhetjük a betegséget?

- Ami a megelőzést illeti, meg kell változtatni a vizelet pH-értékét, módosítani kell az étkezési szokásainkat. Ha például pár napig húst ettünk, utána néhány napig tejes ételeket vagy zöldségféléket kell fogyasztanunk. Emellett a vesekőképződés ellenében hat, ha sárga-, illetve görögdinnyét, továbbá petrezselymet eszünk, petrezselyemteát iszunk. A patikákban is vásárolhatunk különböző gyógynövényeket, melyek teáival is megelőzhetjük a vesekőképződést.

Amit pedig a kezelésről tudnunk kell: ha vesegörcs jelentkezik, azonnal kórházba kell szállítani a beteget, mert fennáll a veszély, hogy a kő teljesen elzárja a húgyvezetéket, akkor pedig meg kell műteni a pácienst. Előfordul, hogy a betegek inkább tűrik a fájdalmat, és nem fordulnak orvoshoz, nem hívják ki a mentőt, pedig nem kell tűrni, mert ha nem tud távozni a vizelet, tönkremegy a vese.

Ha kórházba szállítottuk a pácienst, pár napig még várhatunk a műtéttel, arra számítva, hogy más módon is eltávolíthatjuk a vesekövet. Görcsoldókat, gyulladáscsökkentő gyógyszereket, illetve különböző növényi hatóanyagokat írunk fel a betegnek, mely utóbbiak elősegítik a húgyvezeték tisztulását, megváltoztatják a pH-értéket, görcsoldó, illetve uroszeptikus hatásúak, és elősegítik a vesekő távozását a szervezetből. Amennyiben viszont nincs más megoldás, akkor műtéttel távolítjuk el a követ a húgyvezetékből. Az operációt követően egy hétig még a kórházban kell lábadoznia a betegnek, utána pedig folyamatosan ügyelnie kell az étrendjére, különben fennáll a veszély, hogy újból kő képződik a veséjében.

elem