Bajnai levele Timosenkóhoz

2009. december 4., 09:00 , 464. szám

Bajnai Gordon magyar miniszterelnök levélben fordult Julija Timosenko ukrán miniszterelnökhöz, amelyben mély aggodalmát fejezte ki a kárpátaljai magyarság kisebbségi jogait csorbító ukrajnai tankönyvbotrány kapcsán.

Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta: a kormányfő bízik abban, hogy az ukrán oktatási rendeleteket módosítja vagy felülvizsgálja Ukrajna. A kormányszóvivő emlékeztetett: az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg a mintegy 100 kárpátaljai magyar iskola számára szükséges tankönyvek magyar fordítását a 2010/2011-es tanévre. E lépés miatt nagy a valószínűsége annak, hogy tankönyv nélkül maradnak a tanintézetek 10. osztályai, ezzel pedig jelentősen csorbulhatnak az ott élő magyar kisebbségek oktatási, emberi jogai is.

Kifejtette: a magyar kormány már többször kifejezte aggályát az ukrán oktatási rendeletek miatt; a rendeletmódosítások súlyosan sértik a kárpátaljai magyarság esélyegyenlőségi, alapvető emberi, kisebbség jogait, hosszú távon pedig a magyar identitás megőrzését. (Kárpátalja/MTI)