ET-képviselők bírálták az ukrajnai választási rendszert

2009. december 4., 09:00 , 464. szám

Európai törvényhozók élesen bírálták az ukrajnai választási rendszert a januári elnökválasztás kapcsán tett kijevi megfigyelő látogatás során.

Eörsi Mátyás, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megfigyelő küldöttségének vezetője sajtótájékoztatóján kijelentette: az elnökválasztás várhatóan nem tesz eleget a szervezet normáinak.

Eörsi szerint félő, hogy a vezető vetélytársak közötti ádáz versengés miatt figyelmen kívül hagyják a demokratikus normákat, aggodalmát fejezte ki a korrupció és a média szerepe miatt is.

A lengyel Tadeusz Iwinski, az ET-küldöttség tagja közölte: az ukrán választási törvény nem átlátható. Felszólította a politikusokat, hogy fogadják meg a szervezet ajánlásait.

Kosztyantin Hivrenko, az ukrán központi választási bizottság szóvivője és Mihajlo Ohendovszkij, a bizottság tagja nem volt hajlandó kommentálni a megfigyelők megállapításait.

A január 17-i voksolást megkülönböztetett figyelemmel követi Európa és az Egyesült Államok egyaránt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldöttségének vezetője, Heidi Tagliavini sajtótájékoztatóján közölte: az EBESZ-misszió, amely több mint 600 megfigyelővel kíséri figyelemmel a január 17-i szavazást, nem akar véleményt mondani, amíg nem elemzi a helyzetet. (Kárpátalja/MTV/MTI)