Már csak mi maradtunk

Vízum nélkül a Balkánról az EU-ba

2009. december 4., 09:00 , 464. szám

Vízummentesen utazhatnak december 19. után a schengeni térségbe Szerbia, Montenegró és Macedónia állampolgárai - döntöttek hétfőn az EU 27-ek belügyminiszterei.

"A döntés szorosabbra fűzi a kapcsolatokat és nagy jelentőséggel bír a szóban forgó államok számára" - jelentette ki Tobias Billström, a migrációs ügyekért felelős svéd miniszter az ülést követően. Billström jelezte, hogy Albániának és Bosznia-Hercegovinának, amelyek még nem felelnek meg minden kritériumnak, egyelőre várniuk kell a vízummentes utazásra. A döntés régen várt jó hír a szerbiai magyarság számára, amelynek eddig - hozzánk hasonlóan - vízumért kellett folyamodnia a magyarországi beutazáshoz.

A kárpátaljai magyarság számára viszont két szomorú következtetés levonására is alkalom kínálkozik a hír kapcsán. Mindenekelőtt elkönyvelhetjük, hogy a döntés életbe lépésével mi maradtunk az egyetlen és utolsó magyar nemzetrész, amelynek tagjai még vízumra szorulnak ahhoz, hogy az anyaországba utazhassanak. Az sem túl szívderítő, hogy többé nem használhatjuk az ukrajnai állapotok jellemzésére a pejoratív felhangú Balkán kifejezést. Ismét nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajna a Balkánnal sem állja a versenyt.

hk