Megbetegedések a Nagyberegi Középiskolában

Karantén hétfőig

2009. december 4., 09:00 , 464. szám

Tömeges influenzás megbetegedésekről érkezett hír Nagyberegről. Volodimir Males, a Beregszászi Járási Kórház főorvosa lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a beregszászi járási település középiskolájában nagyszámú megbetegedés történt.

A 431 tanulóból 171 gyerek hiányzik, ebből 61 influenzás. Tizenöt nagyberegit kórházban kezelnek. A járási kórház rendelkezik a megfelelő mennyiségű gyógyszerrel és eszközzel a betegek kezeléséhez, és megfelelő mennyiségű ágyszámot tudnak biztosítani, ha tovább növekszik a kórházi kezelésre szoruló influenzás betegek száma. Fekete Jaroszlav, a nagyberegi családorvosi rendelő főorvosának tájékoztatása szerint főleg a 7-9. osztályos tanulóknál jelentkeztek az influenzára utaló tünetek - magas láz, gyengeség, köhögés stb. Az iskolában a helyzetet kedden megvizsgálta a járványellenes küzdelemmel foglalkozó bizottság, és hétfőig karantént rendelt el. Ihor Car, a Beregszászi Járási KÖJÁL főorvosa úgyszintén megerősítette, hogy nagyberegi influenzás gyerekeket kezelnek a járási kórházban. Tájékoztatása szerint naponta elemezni fogják a helyzet alakulását, és ha szombatig nem csökken a megbetegedések száma, meghosszabbítják a karantént. Elmondta, hogy egyetlen betegnél sem léptek fel a H1N1 vírusra utaló szövődmények, amiből arra következtetnek, hogy szokásos influenzajárványról van szó. A betegek véréből vett analízismintákat nem küldik további kivizsgálásra. Mint azt egy a neve elhallgatását kérő orvostól megtudtuk, az influenza típusát megállapító gyorsteszt nem áll rendelkezésre, mintát további vizsgálat céljából csak akkor küldenek tovább, ha a beteg intenzív osztályra, lélegeztetőgépre kerül, vagy ha a beteg meghalt.

Géczi Tihamér, a Nagyberegi Középiskola igazgatója lapunknak ugyancsak megerősítette, hogy influenzára utaló tünetekkel hétfőn nagyon sok, főleg 7-8. osztályos gyerek jelentkezett egyszerre a rendelőben. - A 431 tanulónkból 171 hiányzott kedden, de vannak olyanok is közöttük, akik más betegség miatt maradtak otthon - mondta el az iskolaigazgató, aki arról, hogy a gyerekek közül valaki kórházba került volna, nem tud. Szerinte ez a már megszokott, hagyományos influenzajárvány, ami a fokozott óvintézkedések ellenére is terjed.

A Nagyberegi Református Líceum igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy intézményükben nincs egyetlen influenza miatt hiányzó gyerek sem. Két beteg diákjuk van, de ők nem influenzásak. Dencs Elemér ezt maga is furcsállja, hisz 200 méterre vannak a járvány miatt bezárt középiskolától.

Igor Car az eset kapcsán elmondta, hogy az influenzajárvány miatt már korábban minden beregszászi járási településről küldtek mintákat tovább vizsgálat céljából, hogy kiderítsék, vannak-e H1N1 vírussal fertőzött betegek, azonban eddig egyetlen esetben sem állapították meg a sertésinfluenzának is nevezett vírus jelenlétét a járásban.

bj