Basescu győzött, leszerepelt az RMDSZ

Elnökválasztás Romániában

2009. december 11., 09:00 , 465. szám

Bár a vasárnapi exit poll mérések szerint a román elnökválasztás második fordulójában Mircea Geoana szociáldemokrata jelölt nyert, hétfő reggel, amikor befejeződött a szavazatszámlálás, mégis a hivatalban lévő elnök, a jobboldali Traian Basescu örülhetett. A romániai magyaroknak nincs különösebb okuk az örömre, derül ki az első értékelésekből.

Megállapíthatjuk, hogy a romániai elnökválasztás sok tekintetben hasonlított a közelgő ukrajnaira. Mindenekelőtt abban, hogy a magyar szavazóknak olyan jelöltek közül kellett választaniuk, akik gyakorlatilag semmilyen konkrétumot nem ígértek a magyarságnak - igaz, legalább nem fenyegették őket -, mégis volt olyan magyar párt, amely állást foglalt ebben a politikai küzdelemben, s most némileg értetlenül áll a történtek előtt.

Az első értékelések azt emelik ki, hogy a szociáldemokratáknak annak ellenére nem sikerült a győzelem, hogy megszerezték a liberálisok, a kisebbségek és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatását is, és a választási részvétel több mint négy százalékkal haladta meg az első fordulóban mért értéket. Megfigyelők ezzel kapcsolatban rámutatnak: megbukott az RMDSZ csúcsvezetésének politikája is, mert hiába álltak ki teljes mellszélességgel a szociáldemokrata jelölt mellett, az erdélyi magyarok jó része el sem ment szavazni.

Az okokat illetően ugyancsak megoszlanak a vélemények. A romániai magyarok többsége nem érzékelte az elnökválasztások második fordulójának a tétjét - magyarázta a történteket a vasárnapi urnazárást követő első nyilatkozatában Markó Béla, az RMDSZ elnöke, hozzátéve: magyar jelölt híján alacsonyabb volt a magyar lakosság körében a szavazási kedv. Ugyanakkor hadd emlékeztessünk a kronika.ro internetes hírportál korábbi értékelésére, amely szerint a Kelemen Hunor RMDSZ-jelöltre az első fordulóban leadott szavazatok száma abszolút számokban és arányaiban egyaránt alulmarad a korábbi elnöki vagy parlamenti megmérettetések során az RMDSZ által szerzett voksok számához és arányához képest.

Kántor Zoltán, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa a romániai magyar politika kapcsán kifejtette: az RMDSZ Geoana mellett tette le a voksát, míg a Magyar Polgári Párt (MPP) Basescu mellett állt. Az RMDSZ nem tárgyalt Tőkés László püspökkel, romániai magyar európai parlamenti képviselővel és más magyar szervezetekkel, ami feszültségeket okozott - mutatott rá a szakértő. "Az RMDSZ ellen szavaztak sokan azzal, hogy Basescut részesítették előnyben." Kántor szerint 2004-ben a magyar szavazók még hallgattak az RMDSZ-re, míg most ez nem következett be. Úgy tűnik, az RMDSZ nem tett meg néhány gesztust a két forduló között, ezért elképzelhető, hogy újra kiújulnak az ellentétek, mondta végezetül a szakértő.

Tőkés László hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy a romániai magyarság Traian Basescura szavazott az elnökválasztáson, de nem érezte magáénak a voksolást, miután két rossz között kellett választania. A püspök korábban a magyar politikai erők közötti egyeztetést hiányolta.

Sokkal markánsabban fogalmaz a Magyar Nemzet: "Újra világosan megmutatkozott az erdélyi magyar politikai valóság lényege - és egyben legnagyobb problémája -, hogy az RMDSZ vezetése által vallott szocialista-liberális érték- és érdekrend nem találkozik a szavazóik többségét meghatározó jobboldali attitűddel. Ez már a második ilyen pofon, hiszen 2007-ben szintén másként szavaztak a magyarok, mint ahogyan azt a párt szerette volna" - emlékeztet a Magyar Nemzet publicistája.

hk