Influenza a kismamáknál

2009. december 11., 09:00 , 465. szám

A hírekből értesülhettünk róla, hogy Magyarországon milyen komoly következményekkel járó a megbetegedéseket okozott a H1N1 vírus a kismamáknál. De mi a helyzet ezen a téren Beregszászban és a Beregszászi járásban, ahol a számos határátkelő révén talán a legközvetlenebb a kapcsolat az anyaországgal? Ezzel a kérdéssel kerestük fel dr. Zseltvay Magdolnát, a Beregszászi Járási Kórház főorvoshelyettesét.

- A laboratóriumi vizsgálatok még sem a városban, sem a járásban nem mutatták ki a H1N1 vírus jelenlétét, vannak viszont influenzás megbetegedések, s kismamák is akadnak a megbetegedettek között - tájékoztat beszélgetőtársam. - Három-négy héttel ezelőtt húsz férőhelyes részleget nyitottunk a fertőző osztályon a kórt elkapott várandós nők fogadására, de hál' Istennek nincsenek annyian, mint ahány megbetegedéstől tartottunk. Általában három-négy páciens fekszik egyidejűleg a részlegen, s hét-tíz napig kezeljük őket. Megjegyezném viszont, hogy nálunk csak a könnyebb eseteket kezeljük, ha valakinél szövődmény, nevezetesen vírusos tüdőgyulladás lép fel, azt azonnal átvisszük Ungvárra, a megyei kórház fertőző osztályára. Eddig hét-nyolc beteget küldtünk fel a megyeközpontba.

- Melyek a vírusos tüdőgyulladás tünetei, s milyen hatással lehet a komplikáció a megszületendő babára?

- A vírusos tüdőgyulladás száraz köhögéssel, légszomjjal és 38 Celsius-fok fölötti, magas lázzal jár együtt, és károsíthatja a magzatot, oxigénhiányt idézhet elő nála.

- Kaptak, kapnak-e védőoltást a kismamák a H1N1 vírus ellen?

- Nem, mert még nem kaptunk szertifikátot a védőoltásra, de amint megkapjuk, a várandós nők lesznek az elsők, akiket be fogunk oltani. Jó lett volna, ha legalább a szezonális influenza ellen be lettek volna oltva az emberek, de sajnos, sokan nem oltatták be magukat, mert a médiában már egy éve tart a védőoltások elleni kampány...

- Mire ügyeljenek a leendő anyukák, hogy ne kapják meg az influenzát, s mit tegyenek, ha már megbetegedtek?

- A fertőzés elkerülése végett, ha olyan zárt helyekre mennek, például hipermarketekbe, ahol sok ember fordul meg, vegyenek fel szájmaszkot, ne látogassanak betegeket, az otthonukban se fogadják őket, s naponta sokszor mossanak kezet. Amennyiben viszont mégis megkapták az influenzát, ne vegyenek orvosi rendelés nélkül gyógyszereket a patikákban, ne próbálkozzanak az öngyógyítással, hanem a betegség első jelére forduljanak orvoshoz, s csak olyan készítményeket szedjenek, amiket a szakember előír. Ez, persze, nemcsak a kismamákra, hanem minden egyes betegre is vonatkozik.

elem