Magyar óvodát adtak át Császlócon

Összefogás a gyermekekért

2009. december 11., 09:00 , 465. szám

Az ungvári járási Császlócnak mindig is komoly gondot okozott, hogy nem volt óvodája. Ez a probléma oldódott meg december 8-án, amikor is hosszú idők kemény munkája és határokon átívelő összefogás eredményeként ünnepélyes keretek között átadásra került a település új, modern gyermekintézménye.

A vendégeket és az ünneplő császlóciakat Roják Mária polgármester köszöntötte, aki az elmúlt évekre visszatekintve szólt az építkezés előzményeiről, a nehézségekről, valamint arról, hogyan vált lehetségessé az, hogy ma egy magyar nyelvű óvodát adhatnak át. Mint mondta, az elmúlt egy évtizedben Császlócon sem iskola, sem óvoda nem működött. A kisgyermekeket a szomszédos községek óvodáiba vitték szüleik. Megoldásként kínálkozott a település romos kórházépületének óvodává történő átalakítása. Erről 2006-ban hozott döntést a községi tanács. A polgármester asszony nem felejtette el megemlíteni azt a hatalmas helyi és nemzetközi támogatást és munkát, mely az építkezés sikeréhez vezetett. A kárpátaljai állami és egyházi szervezeteken – köztük a Dorcas Nemzetközi Segélyszervezet kárpátaljai kirendeltségén –, Császlóc összes vállalkozóján és lakosságán kívül nagy segítséget nyújtott több magyarországi, hollandiai és szlovákiai adományozó szervezet, magánszemély. Roják Mária külön elismeréssel szólt a hollandiai World Servants Alapítvány munkatársairól, akik személyesen a helyszínre érkezve a belső munkálatok elvégzésében segítettek.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a KMKSZ alelnöke beszédében arról szólt, hogy közel két évtizede nem történt Császlócon az óvoda átadásának fontosságához mérhető esemény. Elismerő szavakkal méltatta Roják Mária tevékenységét, aki polgármesterré választása óta szívügyének tekintette, hogy Császlócon legyen megfelelő intézmény a legfiatalabbak befogadására. "Nagy öröm advent idején, a várakozás idején, Mária-napkor részt venni egy ilyen eseményen – mondta az alelnök –, ahol egy új magyar nyelvű óvodát adunk át a válság időszakában. Akkor, amikor néhány községben egyre kevesebb a gyerek, és sokszor üresek az óvodák, az osztályok. Ez azt mutatja, hogy Császlóc község élni akar – ennek a jelképe ez az óvoda. Hiszen aki a jövőre gondol, az óvodát, iskolát épít, ahol a gyerekek tanulni és fejlődni tudnak. A tudományok eléréséhez az első lépés mindig az óvoda, hiszen ez az első hely, ahol a gyerekeknek az egyénisége közösségben formálódik. Bizonysága ez a nap annak is, hogy nincsenek legyőzhetetlen körülmények. Hiszen ez az óvoda is egy hatalmas összefogással készült el: a hollandiai World Servantstól a magyarországi közösségekig, valamint a kárpátaljai megyei és az ungvári járási tanácsokig számosan karolták fel a kezdeményezést."

Anatolij Kolibaba, az Ungvári Járási Közigazgatási Hivatal elnöke oklevéllel ismerte el Roják Mária munkásságát. Az óvodaátadáson jelen volt a munkálatokat támogató szlovákiai Kistárkány küldöttsége is, akiknek képviseletében Erős Antal küldött tolmácsolta a település jókívánságait és adott át a gyerekek számára ajándékcsomagot.

Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke Máté evangéliumából hirdetett igét, mely arról szólt, mennyire szereti Isten a gyermekeket. Az igehirdetést követően a püspök megszentelte az óvodát, majd az épületen belül az ovisok adtak elő ünnepi dalcsokrot.

Mint megtudtuk, a két épületből álló óvodában egyelőre egy csoportban fognak foglalkozni tizenöt császlóci és nagygejőci gyerekkel. Az óvoda az európai normákat követi: van játszóterem, konyha, raktárhelyiség, az ovisok ruhái számára szekrénysor, korszerűen berendezett fürdőszoba stb. Az épület körül tágas udvar található csúszdával, libikókával, melyet a jövendő ovisok közül néhányan máris birtokba vettek.

Az ünnepségen jelen volt Fedinec Mihajlo, az Ungvári Járási Tanács elnöke és Mackó István, az Ungvári Járási Tanács elnökhelyettese is.

F.Zs.