A pótlék 28,40, de nem mindenkinek

Emelkedő az alapnyugdíj

2009. december 11., 09:00 , 465. szám

Az Ukrajna 2009. évi költségvetési törvényében eszközölt változások 2009. november 1-től a nyugdíjasok részére a megélhetési minimum szintjét Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa 573 hrivnyára emelte. Ezzel kapcsolatban Ukrajna Nyugdíjalapja Kárpátalja megyei járási kirendeltségei átszámolták a minimális nyugdíjak összegét, a megállapított norma fölötti munkaviszony után járó összeget, a nyugdíjakhoz a törvények szerint járó kiegészítéseket, melyeket százalékos arányban a mindenkori létminimum összege alapján határoznak meg. Az átszámolás során figyelembe vették a nem dolgozó nyugdíjasok részére a Miniszteri Kabinet 2009.03.11-én kelt 198-as számú rendeletét, mely szerint ezen kategória pótlólagosan 28,40 hrivnyát kap a nyugdíjához 2009. október 1-től.

December hónapban 276406 kárpátaljai nyugdíjas, a nyugdíjasok 98%-a kap megemelt járandóságot, a november hónapi nyugdíja különbözetével együtt.

A nyugdíjak emelése a következő szempontok szerint történik. A nem dolgozó nyugdíjasok részére, akiknek korábban minimális összegű nyugdíjat folyósítottak 572,40 hrivnya összegben, november 1-től a minimális nyugdíj összege 601,40 hr lesz (573+28,40). A többi öregségi nyugdíjat és rokkantnyugdíjat kapó személy, akik eddig 544 hr-t kaptak, november 1-től 573 hr nyugdíjra jogosultak. Az eltartó elvesztése után járó nyugdíj az eltartottak számától függően így alakul: egy eltartott személy után 573 hr (a létminimum összegének 100%-a), két eltartott személy után 687,60 hr (a létminimum 120%-a), három és több eltartott személy után pedig 859,50 hr (a létminimum 150%-a).

Azok a nyugdíjasok, akiknek a nyugdíj alapösszege (a pótlékok és emelések nélkül) magasabb a létminimumnál, a norma fölötti munkaviszony (férfiaknál - 25 év fölött, nőknél - 20 év fölött) után járó pótlék összegét az új létminimum összegéből számítják ki.

Emelkedik a járandósága azoknak a nyugdíjasoknak, akik szénbányákban dolgoztak több mint 15 évet: ezen kategória minimális nyugdíja 1719 hr lesz, a nem dolgozók pedig ehhez még kapnak 28,40 hr pótlékot.

Ugyancsak módosul a katonai szolgálat után nyugdíjat kapó személyek, illetve azok családtagjainak nyugdíja is a létminimum új összege alapján. Mivel a nyugdíjhoz járó különböző kiegészítések, pótlékok egy része a létminimum összegétől függ százalékos arányban, ezért változnak a következő kiegészítések összegei is: "A háború veteránjairól és szociális védelemük garaciájáról" szóló törvény szerinti kiegészítés; a háború résztvevőinek járó kiegészítés; az eltartottak után járó kiegészítések a katonai szolgálat hatálya alá eső nyugdíjak esetében; a nácizmus áldozatainak járó kiegészítések; a csernobili katasztrófa áldozatainak és családtagjainak járó kiegészítések; a háború rokkantjainak járó állami szociális segély; a bányaszerencsétlenségben elhunyt bányászok családtagjainak járó havi pótlék; a különleges érdemeket szerzett személyek részére megítélt pótlék; a 100 éves és annál idősebb nyugdíjasoknak járó állami szociális segély összege.

Az egykori véradók számára a nyugdíjpótlékot november 1-től a 701 hrivnyás létminimum alapján számfejtik. Az emelt összegű nyugdíjakat, valamint a november hónapért járó pótlékot Ukrajna Nyugdíjalapjának járási kirendeltségei a kifizetési grafikonok szerint folyósítják a postai és a banki kirendeltségeken keresztül. Az átszámolások ügyében a nyugdíjasoknak pótlólagosan nem kell a nyugdíjalap járási kirendeltségeihez fordulni.

Vass Ottó, a beregszászi járási nyugdíjalap főmunkatársa