Jótékonysági est Tiszapéterfalván

2009. december 18., 09:00 , 466. szám

Advent harmadik vasárnapján, december 13-án Tiszapéterfalván a helyi művelődési házban jótékonysági estre került sor. A zenés, énekes, verses és táncos előadásokat magába foglaló rendezvény célja adományok gyűjtése volt a debreceni Kőszikla Alapítvány számára. A tizenhét éve alakult alapítvány célja a határon túli magyarok között végzett szociális, diakóniai és kulturális szolgálat, melynek kárpátaljai vonatkozásban talán legfontosabb részét a betegek gyógykezeltetésében, diagnosztizálásában játszott szerepe képezi.

A jótékonysági est kapcsán Seres János Máramaros-Ugocsa Egyházmegye megyei esperes, a rendezvény ötletgazdája lapunknak elmondta: "A debreceni székhelyű Kőszikla Alapítvány évekkel ezelőtt felvállalta, hogy segít a határon túli magyarok – köztük a kárpátaljaiak – gyógykezeltetésében, diagnosztikai vizsgálatában. Miután értesültem arról, hogy az alapítvány ezt nehéz anyagi helyzete ellenére teszi, Isten segítségével az a gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy – szerény anyagi lehetőségeink szerint – nekünk, kárpátaljai magyaroknak is támogatnunk kellene valahogyan az alapítvány munkáját, hiszen végső soron a mi betegeinket is segítik. Isten ekkor adta számomra a jótékonysági est életre hívásának gondolatát, melyet immár negyedik éve minden adventkor megrendezünk. 2006 adventjében itt kezdődött el Máramaros–Ugocsa Egyházmegyében, majd a következő évben Bereg megye szervezésében folyt le, aztán a tavaly Ung megyében volt. Az idén pedig újra ránk került a sor."

A vendégeket – többek között Győri Józsefet, a Kőszikla Alapítvány elnökét, feleségét, Győri Józsefné Katalint, valamint Bacskai Józsefet, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulját – Seres János esperes köszöntötte. Nyitó áhítatot Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke tartott. Az ezt követő gazdag műsor keretében többek között fellépett a Péterfalvi Művészeti Iskola tanári kamarakórusa, a Péterfalvi Református Líceum kisegyüttese, a Nevetlenfaluból érkezett Máté Öcsi énekes, az Örökség néptáncegyüttes, a péterfalvai népzenei együttes és a KRISZ együttes. Az est folyamán köszöntő beszédet mondott Győri József, valamint Bacskai József főkonzul is.

fzs