Keresd a téli Irkát!

2009. december 18., 09:00 , 466. szám

Nagyszerű "alapanyaggal" szolgál a karácsonyi készülődéshez, az igazi télre való ráhangolódáshoz az Irkának, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség gyermeklapjának nemrég megjelent kék, azaz téli száma.

A lapszám összeállításakor a P. Punykó Mária főszerkesztő által irányított szerkesztőgárda ezúttal érthető módon elsősorban a télhez és a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó versek közül válogatott. Így kerültek az Irkába többek között Kerék Imre, Weinrauch Katalin, Egyed Emese, Kovács András Ferenc, Mészely József, Szalai Borbála, Kányádi Sándor, Dénes György költeményei.

A mesekedvelők figyelmébe ajánljuk Tordon Ákos Egy karácsonyi manó története című elbeszélését, a görög regevilágból válogatott történeteket, a jókora részletet Hugh Lofting Doktor Dolittle és az állatok című meseregényéből, A hiú király című magyar népmesét, valamint az orosz népmesekincsből választott A kandúr és a rókát.

A lap megszokott rovatai közül ezúttal is jelentkezik az Útravaló és a Bibliai ábécé. A Pallay Dezső szerkesztette Számítógép-suli immár 57. részéhez érkezett, amelyben a Microsoft Excel programról esik szó.

A minket körbevevő világ iránt érdeklődő Irka-olvasók bizonyára örömmel értesülnek róla, hogy ezúttal is sok érdekes írást olvashatnak a Körbenéző rovatban, amely foglalkozik a karácsony történetével, mesél a Dél-Amerikában őshonos kilencöves taturól, s behatóan tanulmányozza a földi élet alapját képező vizet. Immár negyedszer jelentkezik a lap Emberismeret című rovata, amelyben ezúttal az egyedfejlődés eltéréseiről olvashatunk. Újra jelentkezik a Mindenféle, amelyből megtudhatjuk többek között, hogy miért baj, ha kivágják az erdőket, milyen a májkrémmel töltött bundás kenyér, s hogy miért tartjuk számon a művelődés nagy alakjai között Bartók Bélát.

A Postabontás rovatban a lapnak írt leveleitek mellett megtalálhatjátok az Irka előző számában megjelent rejtvények helyes megfejtéseit, s a Kedvenc versem című rajzpályázat eredményhirdetését is. Az ugyancsak népszerű Nyitva van az aranykapu rovatból két játékot is tanulhatnak azok, akik szeretnek többedmagukkal játszani, s új feladványok várják azokat, akik a rejtvényeket kedvelik. Végül a Tündérujjakból az ügyes kezűek megtanulhatják, miként hajtogathatnak karácsonyfát papírból, vagy vághatnak ki papírfűzért.

A téli Irkát Kulin Ágnes grafikái díszítik.

hk