Magyar–magyar kormányzati konzultáció

2009. december 18., 09:00 , 466. szám

A határon túli magyarok számára legfontosabb kérdéseket tekintették át a Magyar–magyar Kormányzati Konzultáció (MMKK) kedden megtartott ötödik ülésén.

A konzultációt követő sajtótájékoztatón Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára elmondta, hogy a tanácskozáson áttekintették a határon túli magyarság identitásának megőrzése szempontjából fontos "nemzeti intézmények" körét.

A szórványban élő magyarsággal kapcsolatban elmondta, hogy a Szórvány Tanács javaslata alapján a kárpátaljai szórványoktatást is támogatták. Megjegyezte, hogy az ottani egyházi oktatás is "problémássá vált", miután Ukrajna beszüntette a korábban ennek a területnek szánt támogatásokat. Ezért a magyar kormány maga finanszírozta 2009 utolsó negyedévében a szükséges összegeket – jegyezte meg.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke elmondta, hogy a magyar–magyar konzultáció alkalom volt arra: "pozitívan jelezzünk vissza a magyar kormányzatnak, amiért karakánul reagáltak a kárpátaljai magyarokat ért jogsérelmekre". Kovács Miklós emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában gyakorlatilag leállították a magyar tankönyvkiadást. Szerinte a határozott magyarországi álláspont "akár még sikeres is lehet". (Kárpátalja/MTI)