Kell, nem kell - kártyát kap

Oktatási-nevelési támogatás

2009. december 25., 09:00 , 467. szám

A KAMOT Jótékonysági Alapítvány kuratóriuma bejelentette, hogy ezentúl a magyar állam által biztosított oktatási-nevelési támogatást a jogosult szülők kizárólag bankkártyáról vehetik fel. Az alapítvány megkérdezésük nélkül mind a 16 ezer pályázó szülő számára megrendelte az Ukreximbanknál a bankkártyát.

Meglepő, hogy hirtelen váltással lemondtak a korábban sokat dicsért " A bank házhoz megy" akciójukról, ezzel ugyanis arról is lemondtak, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a pénzosztással összekapcsolva népszerűsítsék az UMDSZ elnökét és vezetőit. Emellett aggodalomra adhat okot, hogy a bankkártyák elkészítéséhez a szülők beleegyezése nélkül adták meg bizalmas adataikat egy kereskedelmi banknak.

Az ügy kapcsán megkérdeztük Kocsis Máriát, a KAMOT Jótékonysági Alapítvány elnökét.

- Miért kezdeményezték önök a bankkártyás kifizetést, kinek jó ez?

- Az Ukreximbank javasolta ezt a kártyás kifizetést, mivel megszaporodtak a támadások a bankok ellen. Olyan módszert akartak kidolgozni, hogy ne kelljen a pénzzel járni a falvakban.

- A szülők fogják fizetni a bankkártyák előállításának költségeit?

- A kártyákkal kapcsolatos költségeket az alapítvány a működési keretéből finanszírozza, a szülők számára ez teljesen ingyenes. Nem kerül a magyar államnak sem többe, mint tavaly, hisz akkor a banki alkalmazottak vidéki kiszállásaiért is fizettünk, fizetni kellett az őrző-védő szolgálatokat is, óránként 30 hrivnyába került egy biztonsági őr, és mindig ketten kellett legyenek, plusz a benzinköltség. Másfél hónapig reggel nyolctól este hatig tartott a kifizetés, ki lehet számolni, hogy az sem volt olcsó. Mivel közel 16 ezer kártya elkészítéséről van szó, a bank is rugalmasabban állt a dologhoz, tehát nem lesz drágább a lebonyolítás, mint tavaly. Egy kártya az alapítványnak körülbelül 5 hrivnyába kerül, amit a szülők két évig ingyenesen használhatnak, majd a harmadik évtől évi 1 hrivnyát fizetnek a használatáért. A bankkal kötött szerződésünk értelmében a kártya megszüntetéséért nem kell fizetni. Ráadásul a pénzfelvétel mellett egyéb tranzakciókra is alkalmas ez a bankkártya. Hosszú távon viszont jelentős megtakarításokat jelent majd a lebonyolító szervezet számára, hisz jövőre már a szülők döntő része rendelkezni fog kártyával.

- Miért csak Ukreximbank-kártyákra utalnak pénzt?

- Azért, mert egy bankon keresztül egyszerűbb intézni ezt a 16 ezer átutalást, így kisebb az esélye a tévedésnek. Előreláthatólag karácsonyig minden pályázó szülő meg fogja kapni a mostani árfolyamnak megfelelően gyerekenként az 1008 hrivnyát. Mi öt éve az Ukreximbankkal állunk kapcsolatban, őket tartjuk a legmegbízhatóbbnak.

A Beregszászi járásban már szinte mindenkinek utaljuk a pénzét. Az ungvári Ukreximbank költözése miatt az ungvári járásban péntektől kezdjük az utalást. De karácsonyig, ismétlem, mindenki megkapja a kártyáját, és három munkanapon belül mindenkinek átutaljuk a pénzt is. Nemcsak az Ukreximbankban lehet a pénzt felvenni, hanem teljesen ingyenesen az Oscsadbank fiókokban is, más bankok automatái minden ezer hrivnya után öt hrivnyát vonnak le. De vásárolni is lehet ezzel a kártyával, külföldön is felhasználható.

Én elhiszem, hogy a szülők közül sokan idegenkednek az új dolgoktól, de a XXI. században élünk, előbb-utóbb meg kell barátkoznunk ezzel az egyszerűbb megoldással.

Beszélgetésünket követően több panaszos szülő is jelezte szerkesztőségünknek, hogy a korábbi évektől eltérően idén egy helyett kétszer is sorba kellett állniuk. Egyszer az iskolában a bankkártyáért, másodszor pedig a bankfiókok és az automaták előtt kígyózó sorokban. A vidéki szülőknek pluszköltséget is jelent, hogy beutazzanak a városokba.

Magam is elsétáltam az Ukreximbank beregszászi fiókjába, amelynek előterében, a bankautomatánál 10 szülő állt sorban. A sorbanállási idő csökkentése céljából egy banki alkalmazott segítette a bankautomatával nehezebben boldoguló szülőket. Sajnos az alkalmazott egy döntő részben magyarok által lakott város és járás egyetlen Ukreximbank-fiókjában kizárólag ukrán nyelven tudott tájékoztatást adni, ez néhány szülő esetében rövid ott-tartózkodásom alatt is okozott némi kommunikációs nehézséget, de a segítő szándék dicséretes. A sorban állók felének már rajta volt a számláján az 1008 hrivnya, amelyből 1005-öt tudtak felvenni. A már említett segítő alkalmazottól megtudtam, hogy az automata ötösnél kisebb bankót nem tud kiadni, aki nem akar három hrivnyát a számláján hagyni, az a bank pénztárában az ügyintézőjénél felveheti a teljes összeget.

Badó Zsolt