KMKF: Európai ügy a szlovák nyelvtörvény elleni fellépés

2009. december 25., 09:00 , 467. szám

Az egész európai politikára negatív hatást gyakorolhat Szlovákia nyelvi szélsőségek irányába mutató gyakorlata a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) szerint.

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) alelnöke, a szervezet Állandó Bizottságának budapesti zárt ülését követően hangsúlyozta: a szlovákiai nyelvtörvény nem Magyarország és Szlovákia közötti kérdés, hanem olyan európai ügy, amellyel úgy kell foglalkozni, mint minden más szélsőség visszaszorításával.

Hozzátette: Brüsszel számára elgondolkoztató lehet, hogy az Európai Unión kívüli Szerbiában sokkal pozitívabb lépések történnek a különböző nemzetiségek együttélése érdekében, mint az unióhoz tartozó Szlovákiában.

A KMKF Állandó Bizottsága megtárgyalta a kárpátaljai magyarság helyzetének aktuális kérdéseit. Az ülésen elfogadott állásfoglalás szerint a testület üdvözli a magyar Országgyűlés politikai nyilatkozatát és azokat a lépéseket, amelyeket a Külügyminisztérium tett a nyilatkozatban megjelölt igény külügyminiszteri szintű megtárgyalása érdekében, hogy az ukrán fél vonja vissza az Ukrán Oktatási Minisztérium kisebbségpolitikai szempontból problematikus rendeleteit.

Az Állandó Bizottság üdvözölte a Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseletéért Alapítvány budapesti irodája megnyitásának előkészületeit.

A bizottság ugyancsak felkéri a magyarországi és a határon túli pártokat, hogy a 2010-es választási kampányok során óvakodjanak azoknak a konszenzusos nemzetpolitikai kérdéseknek kampánytémává emelésétől. (hk/MTI)