Pásztorok, keljünk fel!

Kárpátaljai betlehemesek Debrecenben

2009. december 25., 09:00 , 467. szám

Idén öt kárpátaljai betlehemes csoport vett részt a XIX. Nemzetközi Betlehemes Találkozón, amelyre az elmúlt évekhez hasonlóan ez alkalommal is Debrecenben került sor.

A Nemzetközi Betlehemes Találkozót először 1991-ben szervezték meg. Négy éven át Kecskemét, majd később Budapest volt a rendezvény helyszíne. 2006-ban került a találkozó Debrecenbe. Azóta ez a nemzetközi rendezvény évről évre egyre inkább beépül a térség adventi programjába is.

A Debreceni Művelődési Központ, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, valamint a Debreceni Csokonai Színház idén immár XIX. alkalommal szervezte meg december 11. és 13. között a találkozót, amely hagyományosan a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje. A találkozóra idén hat országból (Magyarország, Románia, Ukrajna, Szlovákia, Szerbia, Lengyelország) 40 hagyományőrző csoportot hívtak meg. A betlehemes csoportok műsorát a Kossuth téren, a Belvárosi Közösségi Házban, az adventi városrészi családi rendezvényeken, kulturális, oktatási, szociális intézményekben, óvodákban és templomokban is megtekinthették az érdeklődők.

A megnyitóra december 11-én került sor a város főterén, a Kossuth téren, ahová együtt vonultak ki a betlehemesek. A téren több ezren fogadák a résztvevő csoportokat.

"Igen tetszett, hogy megérkezésünk napjának estéjén részt vehettünk a betlehemes csoportok felvonulásán, amikor valamennyi résztvevő csoporttal együtt, énekelve mentünk végig a város főterén - meséli Papp Ilona, annak a tiszacsomai csoportnak a felkészítője, amely bábtáncoltatós betlehemet mutatott be a debreceni közönségnek. - Másnap igen sikeres volt a fellépésünk a Fórum bevásárlóközpontban, majd a debreceni művelődési házban. Egyik legnagyobb élményünk az volt, hogy sikerült találkozni szlovákiai barátainkkal, akikkel a korábbi években ismerkedtünk meg a betlehemezés révén, s igen nagy benyomást gyakorolt ránk az is, hogy a szerbiai, azaz vajdasági résztvevők örömmel újságolták nekünk: december 19-től vízummentesen utazhatnak Magyarországra."

A nagymuzsalyi csoport három helyszínen, négy alkalommal lépett fel a találkozó nem egészen három napja során. "A nagymuzsalyi csoport nem először jutott el Debrecenbe, a betlehemes találkozóra, de újra és újra meghat, hogy milyen fantasztikus a szervezés. Nagyszerű élmény ez gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt - osztja meg velünk benyomásait Vindnyánszky Éva, a nagymuzsalyi betlehemes csoport felkészítője. - Csodálatos az egész rendezvény felépítése, lebonyolítása. Élményszámba megy a színeknek az a kavalkádja, amit a különböző régiókból érkező csoportok hoznak. Újra és újra rácsodálkozunk egymás hagyományára, amely eltérő ugyan, de valahol mindig tetten érhető, hogy a gyökerek ugyanazok. Barátságok szövődnek ezen az ünnepen, így évről évre várjuk a találkozást, és tanulunk egymástól. Nagyszerű, hogy a rendezők lesik minden gondolatunkat, mindenütt azt érezzük, hogy szeretnek minket. Nagyon hálásak vagyunk, hogy létezik ez a rendezvény, s hogy bekapcsolódhatunk ebbe a folyamatba. Éppen ezért őrizni kell, csinálni kell a betlehemezést lankadatlanul, nem szabad engedni, hogy megszakadjon a folyamat, a hagyomány."

Mihók Erika, a sárosoroszi csoport felkészítője is a nagyszerű rendezést emelte ki mindenekelőtt. "Többször ott lehetettünk már ezen a találkozón, s nagyon örültem, hogy viszontláthattuk a korábbi rendezvényeken megismert barátainkat. Meglehet, esetenként más a csoportok játéka, de fontos, hogy nem színpadi művet, hanem máig élő hagyományt mutathatnak be a nagyközönségnek a csoportnak úgy, ahogyan az sok emberöltő óta hagyományozódik apáról fiúra többek között nálunk, Sárosorosziban is."

A "megfiatalított" salánki csoport először vehetett részt a debreceni találkozón jelenlegi összetételében. Külön élmény volt számukra, hogy a Nemzetközi Betlehemes Találkozót a rendezvény plakátján elődeiknek, a korábbi évek szép sikereket elért salánki csoportjának képével hirdették-népszerűsítették idén a rendezők. "Az előadásokból érezhető volt, hol élő hagyomány még napjainkban is a betlehemezés - ez azonnal kiviláglik a nyelvből és az öltözködésből is -, s hogy melyek azok a régiók, ahol a hagyományok újraélesztésén fáradoznak - mondja Kalanics Éva, a salánki betlehemes csoport vezetője. - Nagyon nagy dicséret volt a számunkra, amikor a többi résztvevő gratulált az előadásunkhoz, ahhoz, hogy Salánkon még él a betlehemezés hagyománya, s karácsonykor 4-5 csoport járja a falut. Fontos, hogy Kárpátalja esetében jellemzően nem színjátszó csoportok viszik tovább a hagyományt, hanem iskolás gyerekek és felnőttek, akik a tanulás, a munka mellett vállalják a szereplést."

Heé Roland, a beregújfalui betlehemes csoport vezetője, aki egyben szereplője is a játéknak, elsősorban a kiváló szervezést, a meleg fogadtatást emelte ki. "Nem számított, hogy ki honnan érkezett. Megértettük egymást, megértettük egymás játékát, rengeteg barátságot kötöttünk. Sok évvel ezelőtt már volt alkalmunk részt venni a Nemzetközi Betlehemes Találkozón Budapesten. Köszönjük, hogy Debrecenben is itt lehettünk és felléphettünk."

Kárpátalját Debrecenben a KMKSZ által évek óta szervezett betlehemes találkozó győztesei képviselték, s a csoportok utazását is a szövetség szervezte.

pszv