Zene és képzőművészet

A Révész Imre Társaság tárlatán

2009. december 25., 09:00 , 467. szám

2009. december 18-án, a Kárpátaljai Megyei Néprajzi Múzeum kiállítótermében – az ungvári Paloma Vonósnégyesnek köszönhetően – a komolyzene hangjai köszöntötték azokat a művészetkedvelő ungvári lakosokat, akik az eseményt még hangulatosabbá tevő hóesésben felsétáltak az ungvári várhegyre, hogy megtekintsék a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) reprezentatív év végi tárlatát, mely a Társaság és a KMKSZ közös rendezésében került lebonyolításra.

A rendezvény megnyitóján elsőként Riskó György, a RIT alelnöke lépett a megjelentek elé, köszöntve a vendégeket: dr. Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettesét, a KMKSZ alelnökét, dr. Orosz Ildikót, a KMPSZ és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökét, Kulin Zoltánt, az Ungvári Televízió- és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettesét, Angyal Gabriellát, a Kárpátaljai Megyei Néprajzi Múzeum igazgatóját, Magyar Lászlót, a Révész Imre Társaság elnökét, Tarics Zoltánt, a KMKSZ Ungvári Városi Alapszervezetének az elnökét, a RIT tagjait, illetve mindazokat, akik nem sajnáltak egy kis időt áldozni a művészetekre, s eljöttek megtekinteni a kiállítást. Ezt követően Magyar László üdvözölte – a Társaság nevében – az egybegyűlteket, s örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy minden évben adódnak alkalmak, melyeken a művészek bemutathatják alkotásaikat. Mellette pedig Angyal Gabriella, a tárlatnak otthont adó intézmény vezetője is köszöntötte a megjelenteket.

– Nagyon vártuk ezt a kiállítást, s nemcsak azért, hogy megtekinthessük a RIT tagjainak az újabb alkotásait, de azért is, hogy találkozzunk magukkal a művészekkel, és jobban megismerjük őket – jegyezte meg Tarics Zoltán, kifejtve: az ember úgy teremtetett, hogy ne csak azzal foglalkozzon, mit egyen és mit igyon, hanem azzal is, mivel táplálja a lelkét. Végezetül pedig további ihletet kívánt a művészeknek, hogy újabb alkotásokkal gazdagítsák kultúránkat.

– Mindig nagy örömmel veszek részt a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának év végi tárlatán, s örömmel tapasztalom, hogy az idősebbek mellett fiatal művészek is bemutatkoznak – jelentette ki felszólalásában dr. Brenzovics László. Majd kifejtette: az idegen hatalmak mindig megpróbálták háttérbe szorítani a kárpátaljai magyar kultúrát, nekünk viszont meg kell őriznünk azt. A kárpátaljai magyarság is színesíti Kárpátalját, meg kell hát maradnia, s ugyancsak fontos, hogy a nemzetrész egészén belül továbbra is fennmaradjon a Révész Imre Társaság, mely soraiban tömöríti vidékünk magyar képző- és iparművészeit...

A beszédek elhangzása után a művészetkedvelő közönség megtekinthette Erfán Ferenc, Magyar László, Kopriva Attila, Réti János, Tóth Róbert, Kolozsvári László és Berecz Margit tájképeit, melyek – többek között – elénk varázsolták változatos hegyvidéki tájainkat, illetve az alföldi részen kanyargó Tisza-parti tájat. Megszemlélhették Kulin Ágnes, Veres Ágota, Őri Mihály, Riskó György, illetve Kolozsvári László figurális kompozícióit, Matl Péter bensőséges portréit, Benkő György, ifj. Hidi Endre, Kulin Ágnes, Szocska László absztrakt alkotásait, valamint Hidi Endre népi ihletettségű kerámiáit, Boreczky Jaroszlav és Hrabár Natália kerámiáit. Elgyönyörködhettünk a vászonra vitt színek kavalkádjában, az egymás után sorjázó hegygerincek látványában, az életképek alakjainak pillanatfelvételszerűen megörökített mozdulataiban, valamint a kifejező portrékban, s elégedetten könyvelhettük el, hogy igazi művészi élményben részesültünk.

A kiállítást támogatta a Szülőföld Alap.

elem