Megállapodás az olajtranzitról

2010. január 1., 09:00 , 468. szám

Megegyezett Ukrajna és Oroszország a Barátság vezetéken történő olajtranzit további feltételeiről. Ukrán hírek szerint az oroszok engedtek a két ország közötti szállítási vitában.

Az ukrán Naftogaz nemzeti vállalat szóvivője azt közölte, hogy Oroszország elfogadta a szállítás díjának 30 százalékos emelését. Nem említette, hogy mekkora lesz az új díjtétel, egy kormányzati forrás viszont arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy jövőre tonnánként 6,6 euróba (9,50 dollárba) fog kerülni egy tonna kőolaj továbbszállítása Ukrajnán át. A díjtétel emelése mellett éppen az volt az ukránok követelése, hogy a dollárról térjenek át az euróban való elszámolásra.

A megállapodás szerint az ukrán területen keresztül szállított orosz olaj mennyisége nem lesz kevesebb jövőre, mint 2009-ben volt. A Barátság olajvezetéken nem kevesebb mint 15 millió tonna olajat szállítanak majd.

Oroszország hétfőn kora délután figyelmeztette az Európai Uniót: az Ukrajnával fennálló, a tranzitdíj körüli viták miatt gondok adódhatnak az Ukrajnán át Európába irányuló olajszállításban a Barátság kőolajvezetéken, ami elsősorban Szlovákiát, Csehországot és Magyarországot érintheti. (Kárpátalja/MTI/origo.hu)