A korrupcióellenes harc is korrupcióba fulladt

2010. január 8., 09:00 , 469. szám

Ukrajnában a korrupció elleni küzdelem is korrupcióba fulladt - ismerte el Julija Timosenko ukrán miniszterelnök évértékelő sajtóértekezletén.

A kormányfő határozott változásokat helyezett kilátásba elnökké választása esetére, azonban a választási kampány valamennyi résztvevője a jelenség elleni fellépést ígér. Viktor Juscsenko elnök például nagy odaadással ostorozza a hatalmi elitben, kormányban, parlamentben megbújó "korrupt gazembereket".

Valentyin Nalivajcsenko, az ukrán titkosszolgálat vezetője szerint mindenképpen el kellene érni, hogy a hivatalnokok kötelesek legyenek a legegyszerűbb, átlátható és személytelen eljárással intézni az ügyeket, különös tekintettel az engedélyek, igazolások kiadására.

A korrupció elleni harc fontos feltétele továbbá az állami bürokrácia jelentős megkurtítása és egy korrupcióellenes központi intézmény létrehozása.

- Ukrajna azért szerepel a nemzetközi felmérések utolsó helyén, mert az országban például csak bírák ellen 80 büntetőeljárás indult ebben az évben (azaz tavaly - a szerk.) megvesztegetési ügyletek miatt - hangsúlyozta Nalivajcsenko.

Nem csoda, hogy a közvélemény-kutatások szerint az ukránok 50-70 százaléka bizalmatlan a bíróságokkal szemben, azonban 72 százalékuk szerint fizetés nélkül nem várható igazságos ítélet.

Az új évben életbe lép egy korrupcióellenes törvénycsomag, amely jelentősen bővíti a munkahelyi és hivatali összeférhetetlenség kritériumait, valamint szigorodó büntetéseket helyez kilátásba a korrupciós bűntettek elkövetői ellen. Vélhetően azonban ez sem hoz majd azonnali változást. (Kárpátalja/nol.hu)