Vakarózás ellen is van orvosság!

2010. január 8., 09:00 , 469. szám

Nagyon hevesen vakarózik a kutyám, s helyenként kipirosodott a bőre. Mi okozhatja ezt, és mit lehet tenni ellene? - fordult szerkesztőségünkhöz egy csetfalvai olvasónk. Kérdéseit Mándy Gyula tiszakeresztúri állatorvoshoz továbbítottuk.

- Valószínűleg a rühatka támadta meg az állatot - magyarázza a szakember. - Tudnunk kell, hogy az atkahordozó kutyák erősen fertőzik társaikat, de nem biztos, hogy a fertőzöttség rühességhez is vezet, az atkák ugyanis csak akkor okoznak megbetegedést, ha csökken az állat bőrének az ellenálló képessége. Amúgy a rühesség a fejen kezdődik, és innen terjed át más testrészekre, elsősorban a fülkagylókra, a mellkas elülső részére, a könyöktájékokra és a lábvégekre. A beteg kutyára jellemző az intenzív vakarózás, a kezdeti elváltozások bőrkipirosodás formájában jelentkeznek, később pedig pörkök tűnnek fel, bőrmegvastagodás figyelhető meg és kihull az állat szőre. Nemritkán a gazdira átterjedt és az ő bőrén megjelenő rühesség hívja fel a figyelmet a környezetében lévő kutya betegségére.

Ami pedig a kezelést illeti, mossuk le az állatot a neacidol, a neosztomazan vagy a butox egyszázalékos oldatával, s 7-10 napos időközönként, kétszer-háromszor ismételjük meg a kezelést. Emellett jól kell táplálni a kutyát, s ajánlatos, hogy tartsuk száraz helyen, védjük a hűvös nyirkosságtól. Indokolt a beteg állatokkal együtt tartott többi eb kezelése is, a tartási helyet pedig célszerű kétszer-háromszor lepermetezni a fentebb említett fertőtlenítőszerek ötszázalékos oldatával.

A kutyákon kívül a macskáknál is megfigyelhető a rühesség. Az elváltozások a fül külső felületén, a fejen és a nyakon fejlődnek ki, majd az intenzív vakarózás következtében átterjednek a lábvégekre is. A tünetek ugyanolyanok, mint a kutyáknál. Az idősebb macskák sokszor tünetmentesen hordozzák a rühatkákat, a betegség inkább a fiatalabb egyedeknél figyelhető meg.

Gyógykezelésük sokkal komplikáltabb, mint a kutyáké, mert a cicák sok fertőtlenítőszerre nagyon érzékenyek, esetükben csak a neosztomazan és a taktik alkalmazható. Legalább kétszer mossuk le őket a szerek egyszázalékos oldatával, de jobb, ha 4-6 héten át hetente egyszer megismételjük a kezelést. Emellett viszont már injekció formájában beadható gyógyszerek is a rendelkezésünkre állnak a rühatkák elleni harcban, egyszeri beadásuk is megszünteti a betegséget, s csak súlyosabb esetekben kell tíz nap múlva megismételni a kezelést. Természetesen, a kutyákat is beolthatjuk az említett gyógyszerekkel.

elem