Mentség lehet, ha becsukott szemmel eltalálja az ujja hegyével az orra hegyét

Alkoholmentes sörért is elvehetik a jogosítványt

2010. január 15., 09:00 , 470. szám

Az Állami Közlekedés-rendészet (DAI) kihasználja, hogy a járművezetők nem ismerik a törvényeket - az alkoholteszt megtagadása egyenértékű az ittas vezetéssel.

A jelek szerint újabb módszert találtak az állami közlekedésrendészetnél arra, miként teljesítsék a "tervet" az ittas vezetők kiszűrése terén. A kijevi segodnya.ua című internetes hírportál egy olyan esetről számol be, amikor csak azért vonták be egy évre egy járművezető jogosítványát, mert az alkoholmentes sört ivott. Mint a szenvedő alany beszámolt róla, az őt megállító járőr előbb csak az iratait ellenőrizte, majd belekötött leheletébe. A férfi elismerte, hogy alkoholmentes sört ivott, mire a felügyelő kijelentette, hogy a járművezető részeg, s máris indulnak az alkoholtesztre, a gépkocsit pedig a rendőrségi gépkocsitárolóban helyezik el. A "gyanúsított" megtagadta az alkoholtesztet, mivel nem szeretett volna időt veszíteni. A közlekedésrendészek nem ellenkeztek, de jegyzőkönyvet vettek fel az esetről, amelybe a járművezető beírhatta, hogy alkoholt nem fogyasztott, az alkoholtesztet megtagadta. A férfit akkor útjára engedték, hamarosan azonban meg kellett jelennie a bíróság előtt, ahol a közlekedésrendészet jegyzőkönyve alapján egy évre megfosztották a jogosítványától azzal az indoklással, hogy ittasan vezetett.

Sajtóhírek szerint az ilyen és ehhez hasonló esetek nem ritkák. Az ügyvédek általában azon a véleményen vannak, hogy a hatóságok ilyenkor nyilvánvalóan megsértik a belügyi és az egészségügyi minisztérium vonatkozó rendelkezéseit. Mint rámutatnak, hasonló helyzetben a rendőröknek fel kell ajánlaniuk a járművezetőnek, hogy fújja meg az alkoholszondát. Az pedig végképp szabálytalan, jegyzik meg, hogy bárkit a jármű lefoglalásával ijesztgessenek, amíg nem bizonyított az ittassága.

A DAI szerint ugyanakkor a fentebb ismertetett esetben a járművezetőt törvényesen büntették meg. A közlekedésrendészet sajtószolgálatánál nem értik, miért tagadta meg a fentebb ismertetett esetben a járművezető az alkoholtesztet, amennyiben tényleg nem ivott? Mint rámutatnak, a vonatkozó jogszabályok értelmében a teszt megtagadása egyenértékű annak beismerésével, hogy részeg.

A közlekedésrendészet egy magát megnevezni nem kívánó szakértője szerint az efféle esetek jegyzőkönyvezése segít az ittas vezetés elleni küzdelemben, ezért a járművezetőnek célszerűbb átesni az alkoholteszten, mint aláírni a jegyzőkönyvet. Hozzátette: az alkoholteszt gyakran nem mutatja ki, hogy a járművezető ittas. Mint mondja, a kórházakban előfordul, hogy éppen nincs olyan berendezés, amely kimutatná a vér alkoholtartalmát, így, még ha ivott is a vezető, de nem dülöngél, a beszéde tiszta, a kezei nem remegnek, s becsukott szemmel is eltalálja az ujja hegyével az orra hegyét, az orvos józannak fogja nyilvánítani.

hk