A szkanderbajnok még nem polgárőr

Polgárőrbál Mezőgecsében

2010. január 15., 09:00 , 470. szám

2009 augusztusában polgárőrséget szerveztek a beregszászi járási Mezőgecsében, és szeptembertől rendszeresen járőröznek is a falu területén. A jelenleg 35 főből álló testület erősítendő a csapatszellemet, az elmúlt pénteken polgárőrbált szervezett.

A rendezvényen több mint száz ember vett részt. Mester András, az ezer lakosú Mezőgecse polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a polgárőrség megszervezésével a falu lakosságának biztonságérzetét kívánták növelni. Mint fogalmazott: "Már eddig is bizonyították a polgárőrök, hogy szükség van rájuk, és reméljük, a jövőben még több helybéli csatlakozik majd hozzájuk." Horváth Gyula, a mezőgecsei polgárőrség vezetője beszámolt a szervezet eddigi tevékenységéről, majd a halábori Bózsár együttes zenei aláfestése mellett kezdetét vette a mulatság. Nagy sikert aratott a háromfordulós táncverseny. Nem volt egyszerű a zsűri szerepét elvállaló zenekar feladata, a kiválóan táncoló Fazekas, Tóth és Fodor házaspár közül végül Tóth Attila polgárőrt és feleségét, Tímeát választották a legjobb táncospárnak. A szkanderbajnokságra hetvenen neveztek be. Az egyenes kieséses rendszerben lebonyolított versenyben végül minden gecsei polgárőr alulmaradt a jelenleg a szomszédos Nagybaktán élő, ám gecsei születésű Varga Andrással szemben, aki egyelőre nem tagja a testületnek.

Mester András lapunknak elmondta, hogy a törvények szerint polgárőr lehet az az ukrán állampolgár, aki betöltötte 18. életévét, büntetlen előéletű, morálisan stabil és megfelelő egészségi állapotban van. A polgárőrnek meg kell ismerkednie és el kell fogadnia a polgárőrség alapszabályát. A jelenleg harmincöt fős polgárőrséget hét csoportra osztották, és mindegyik egy hétig van ügyeletben. A kijelölt időpontokban, éjszaka járőröznek a falu területén, valamint biztosítják a rendet a faluban szervezett rendezvényeken is. Van egy szolgálati mobiltelefonjuk is, amely mindig a szolgálatban lévő csapat vezetőjénél van. Ennek a segélykérő számát már ismerik a község lakói, és szükség esetén hívják. Az ügyeletben lévő csoport pedig igyekszik minél gyorsabban a helyszínre érni.

A polgármester szerint Mezőgecsében sincs több lopás, mint más falvakban, ráadásul azoknak az értéke olyan alacsony, hogy a rendőrség korábban nem is foglalkozott vele. Ezek visszaszorítása mellett a randalírozó fiatalok megfékezését is kiválóan megoldja a polgárőrség. Több önkéntesre is szükség lenne, de az éjszakai járőrözés egyelőre sok embert elriaszt. Remélhetőleg a későbbi jó tapasztalatok hatására még többen csatlakoznak majd a csapathoz.

A polgárőrség vezetőjétől, Horváth Gyulától megtudtuk, hogy a rendőrség szakemberei kiképzést és tájékoztatót tartottak a polgárőröknek, ahol elmondták, a hatályos törvények értelmében mihez van joguk és mihez nincs. Mindannyiuknak van fényképes igazolványa és egyenmellénye. Féléves tevékenységük alatt már három diszkóverekedést is meg tudtak akadályozni, és a helyi futballmeccseken is biztosítják a rendet.

Badó Zsolt