Szuperátverések a szupermarketekben

Fogyasztóvédelem

2010. január 15., 09:00 , 470. szám

A karácsony és az újév szinte mindannyiunkat arra késztetett, hogy a szokásosnál mélyebben nyúljunk a pénztárcánkba és a megszokottnál többet vásároljunk. Így azután szinte természetes, hogy az átlagosnál többször kellett csalódnunk is, többször csaptak be bennünket, vásárlókat a nem tisztességes kereskedők, amihez a nagyáruházak jelentik a legalkalmasabb terepet. Az alábbiakban a szakemberek, fogyasztóvédők által összegyűjtött leggyakoribb kereskedői trükkökből és praktikákból kínálunk egy csokorra valót olvasóinknak, mellékelve azt is, miként védekezhetünk.

Ártatlan trükkök

Így csapnak be. A pultokon és tárlókban elöl halmozzák fel a lejáró szavatossági idejű termékeket, míg a frisseket elrejtik a polcok mélyén. Mit tehetünk? Figyeljünk a csomagoláson feltüntetett szavatossági időre, lehetőség szerint ne a kezünk ügyében elhelyezett áruból válasszunk, hanem a hátrább elhelyezettből! A kenyeret se a legközelebbi polcról emeljük le, hanem a legtávolabbiról.

Így csapnak be. A vásárlót érdeklő áru alatt egy ugyanolyan márkájú, ám kisebb súlyú vagy űrtartalmú termék árcéduláját helyezik el (például: a polcon 0,5 literes sörösüvegek sorakoznak, az árcédula azonban a közelükben elhelyezett 0,33 literes palackokra vonatkozik. Mit tehetünk? Ne sajnáljuk az időt, és olvassuk el figyelmesen az árcédulákat.

Így csapnak be. A termékekkel megrakott polcra rögzített árcédulán alacsonyabb ár szerepel, mint a pénztárgépben. Mit tehetünk? Ha felfedezzük, hogy a vásárlási csekken szereplő ár magasabb, mint ami a polci árcédulán szerepelt, követeljük, hogy értékesítsék az árut olcsóbban, vagy adják vissza a pénzünket. Amennyiben elég nagy botrányt csapunk, s felkeltjük a vásárlók figyelmét, még az is előfordulhat, hogy a szupermarket vezetősége egy kisebb ajándékkal, esetleg egy ingyenes diszkontkártyával igyekszik majd elsimítani a nézeteltérést.

Így csapnak be. Amikor a vásárló egyszerre nagyobb mennyiséget vásárol és figyelmetlen, előfordulhat, hogy a pénztáros kétszer üti be a pénztárgépbe ugyanazt a tételt, mi pedig kétszer fietünk. Mit tehetünk? Még a pénztárnál vessük egybe a csekket a vásárolt áruval. Amennyiben különbséget fedezünk fel, követelhetjük a különbözet visszafizetését vagy a kifizetett árut.

A kicsi is számít

Így csapnak be. Ha egy rúd füstölt kolbász 2-3 napig lóg a boltban, akár 20-30 grammot is veszíthet súlyából, ami azt jelenti, hogy a vásárló a termék árától függően 1-3 hrivnyával többet fizet az indokoltnál. Mit tehetünk? Mérjük le a szalámit vagy a gyümölcsöt a minden üzletben kötelezően kihelyezett kontrollmérlegen. Amennyiben a súly lényegesen eltér az árcédulán feltüntetettől, kérjük meg az eladót, hogy ismételje meg a mérést. Az eladók általában szó nélkül teljesítik ezt a kérést. Ha mégsem, hívassák az üzletvezetőt.

Így csapnak be. Az eladók nem vonják le az előre csomagolt áruk össztömegéből a csomagoláshoz felhasznált tálca és fólia súlyát, így a vásárló 5-10 grammal kevesebb árut kap. Mit tehetünk? Nehezebb bebizonyítani az igazunkat, mint az előző esetben, de az eljárás ugyanaz, tehát kérnünk kell az áru mérlegelését, s a csomagolóanyag súlyának levonását.

Így csapnak be. A fagyasztott termékeket, különösen a halak és a tenger gyümölcsei esetében, vastag "jégbevonattal" kínálják, így kiolvasztás után az áru súlyának akár 20 százalékát is elveszítheti. Mit tehetünk? Ne dőljünk be az állítólag alacsonyabb ár csábításának, vásároljunk inkább valamivel drágábban "jégbevonat" nélküli halat. Még így is jobban járunk, mint az olcsóbb, de jeges termékkel.

Így csapnak be. Álakciókat hirdetnek meg: árengedményt adnak, kettőt egy áron, hármat kettő áráért kínálnak stb. Az árengedmény általában jelképes, az olcsó áru szavatossági ideje viszont rövidesen lejár. Mit tehetünk? Nézzük meg, mikor jár le a termék szavatossági ideje, s mérjük fel, hogy mennyit érkezünk efogyasztani belőle a jelzett dátumig. Például megeszünk-e két nap alatt három doboz csokoládét, mivel a termék két nap múlva lejár.

Bármi áron

Így csapnak be. Amennyiben a termék gyártási idejét festékkel vitték fel a csomagolásra, az üzletben óvatosan eltávolíthatják a feliratot, s bélyegzővel újradátumozhatják az árut. Mit tehetünk? Igyekezzünk olyan terméket választani, amelyen nem festékkel van feltüntetve a gyártási idő, hanem belepréselik, beleütik a számokat és betűket a csomagolás anyagába. Az ilyen jelölést gyakorlatilag lehetetlen megváltoztatni. Amennyiben erre nincs lehetőség, tejtermékek esetében figyeljük meg, nem "fúvódott-e fel" a tejfel vagy a joghurt csomagolása.

Így csapnak be. Átragasztják a címkét. Néha a régi címkét sem távolítják el, úgy ragasztják rá az újat. Mit tehetünk? Alaposan vizsgáljuk meg a terméket, nem láthatók-e azon a címkecsere nyomai, s ha gyanút fogunk, inkább ne vásároljuk meg.

Így csapnak be. A hal, sajt, hús előre csomagolásánál fóliával fedett, nem átlátszó műanyag tálcákra, alulra nemritkán rejtenek a kereskedők halbőrt pikkelyestül, csontos húst vagy szalonnát, néha romlott húst, penészes sajtot is, amit felülről tetszetős szeletekkel lepleznek el. A gyümölcsöket és a zöldségeket vegyesen csomagolják: alulra kerülnek a romlottak, felülre az épek. Mit tehetünk? Lehetőség szerint ne vásároljunk előre szeletelt, műanyag tálcára csomagolt árut. Jobban járunk, ha ehelyett inkább egy egész darabot vásárolunk ugyanazon fajtájú húsból vagy sajtból, s magunk szeleteljük fel azt otthon. Egyúttal arról is meggyőződhetünk íly módon, hogy a vásárolt termék súlya megegyezik-e azzal, amiért fizettünk.

Így csapnak be. A hidegen füstölt kolbászt szappannal vagy mosóporral mossák, a félig füstöltet pedig napraforgóolajjal dörzsölik le. Mit tehetünk? A megmosott vagy bedörzsölt kolbász természetellenesen fénylik, az illata viszont nem frissül fel, azaz állott, esetleg büdös marad. Szagoljuk meg az árut vásárlás előtt!

Így csapnak be. A lejárt szavatossági idejű húst ecetbe áztatják és ledarálják, a régi főtt kolbászt, rákhúsból készült pálcikát, tintahalat és majonézt pedig saláták készítéséhez használják fel. Mit tehetünk? Húst ajánlatos a piacon vásárolni, s nem a szupermarketekben, darálmányt és salátákat pedig készítsünk inkább otthon.

Így csapnak be. Az üzlet dolgozói kiihatják a drága importsörök üvegének tartalmát, kiszívhatják a kókuszdió levét, s vízzel, teával pótolhatják azt. Kicsenhetnek néhány darabot a csokis vagy a kekszes doboz tartalmából. Mit tehetünk? Ne legyünk lusták megvizsgálni a termék csomagolásának épségét. Nézzük meg, nem szivárog-e a sörösüveg, tegyük mérlegre a csokis vagy kekszes dobozt, rázzuk meg a kókuszdiót (abban folyadéknak kell lötyögnie).

pszv