A prosztata megbetegedései

2010. január 22., 09:00 , 471. szám

Az utóbbi időben nehezen megy a vizeletem, és nyomásra érzékeny az alhasi tájékom. Mi lehet a betegségem, és mit tehetünk ellene? - telefonált be szerkesztőségünkbe egy csongori olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Minya József, a Tiszaújlaki Keresztyén Egészségügyi Központ belgyógyász konzultánsa válaszol.

Minden bizonnyal a prosztata megbetegedésével állunk szemben - fejti ki a szakember. - Az utóbbi időben elég gyakoriak lettek ezek a problémák, s három kór került előtérbe: a prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása (prosztataadenóma) és a prosztatarák. Mindhárom betegség tünetei megegyeznek: nyomásérzékenység lép fel az alhasi tájékon, s a betegnek vizelési zavarai vannak, többnyire nehezen megy a vizelete vagy gyengül a vizelet sugara. Az pedig csak további vizsgálatokkal deríthető ki, hogy a három említett kór közül melyik támadta meg a pácienst. Megjegyezném: az adenóma korfüggő betegség, általában ötvenéves kor felett jelentkezik, és minél idősebb az ember, annál nagyobb a valószínűsége. A prosztatagyulladás viszont fiatalabb korban is előfordul.

- Milyen vizsgálatokkal deríthetjük ki, hogy melyik megbetegedéssel állunk szemben?

- A fent említett panaszok jelentkezésekor indokolt az ultrahangos vizsgálat, illetve a vérvizsgálat. Ötvenéves kor fölött pedig ajánlatos, hogy legalább évente egyszer végezzük el a prosztata ultrahangos vizsgálatát, mert így sokszor még tünetmentes, kezdeti stádiumban sikerül diagnosztizálni az adenómát. Az idejében megkezdett kezeléssel azután elkerülhetjük az operációt, vagy elnyújthatjuk a műtéti beavatkozás idejét. Emellett azoknak, akiknél adenóma érlelődik, javasoljuk a PSA(prosztata-specifikus antigén)-vizsgálatot, a jelenlegi egyetlen száz százalékos onko-marker elemzést, mert ennek segítségével ki tudjuk szűrni az esetleges rosszindulatú daganatokat. Az ultrahang ugyanis nem képes megmutatni, hogy jó- vagy rosszindulatú-e a prosztata megnagyobbodása. S ha kezdeti stádiumban tudjuk kimutatni, hogy itt bizony rákos daganatról van szó, akkor nagyon jó eséllyel, sikeresen műthetjük meg a beteget, aki így életben marad.

- Miképpen kezelik a megbetegedéseket?

- A vizsgálatokat követően urológushoz kell fordulni, aki meghatározza a kezelés menetét. A prosztatagyulladás gyógyításának van egy speciális sémája, mely antibakteriális és fizikoterápiás kezelést foglal magába. Az adenómát különböző növényi eredetű gyógykészítményekkel mulasztjuk el, melyek közül a legismertebb a Prostamol uno, illetve a Gentos-csepp. A rák pedig sürgős műtéti beavatkozást igényel. Felhívnám rá a figyelmet, hogy senki se foglalkozzon öngyógyítással, mert a tünetek alapján nem is tudja megállapítani, konkrétan melyik prosztata-megbetegedéssel áll szemben, hanem forduljon szakorvoshoz.

- Hogyan előzhetjük meg a betegségek kialakulását?

- Igazából csak a prosztatagyulladás esetében beszélhetünk megelőzésről. Ennek érdekében először is oda kell figyelni, hogy öltözzünk fel jól, kerüljük el a felfázást, s nem szabad elhanyagolni az urogenitális gyulladásokat (a vízhólyag-, illetve a húgycső-gyulladást). Ami pedig az adenómát illeti, már a kezdeti stádiumban felismerhetjük, ha az 50. életév betöltése után minden esztendőben elvégeztetjük az ultrahangos vizsgálatot.

elem