Valamivel kevesebb vízum, több projekt

Sajtófogadás a beregszászi konzulátuson

2010. január 22., 09:00 , 471. szám

Rendhagyó sajtófogadásra került sor a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusán az új esztendő alkalmából múlt szerdán.

A kárpátaljai média képviselőit Bacskai József főkonzul üdvözölte a beregszászi külképviseleten a konzuli testület élén, köszönetet mondva a sajtó munkatársainak egész éves munkájukért, amelynek hála - mint fogalmazott - igen részletes és alapos információk jutottak el a közvéleményhez a Magyar Köztársaság kárpátaljai képviseletei, ezen belül a beregszászi konzulátus tevékenységéről a vízumok és kishatárforgalmi engedélyek kiadásával kapcsolatban. "Ha önök nem segítettek volna nekünk, akkor elképzelhető, hogy még ma is sorok lennének a külképviseletek előtt - ezek nincsenek, megszűntek, eltűntek" - fogalmazott. "Azt is látjuk, hogy az önökön keresztül megfogalmazott kérdések lehetővé tették számunkra, hogy alapos, áttekinthető információt adjunk Kárpátalja lakosságának a konzulátus feladatairól, tevékenységéről" - tette hozzá.

A konzulátus munkatársai ez alkalomra részletes összeállítást készítettek a beregszászi magyar külképviselet eddigi tevékenységéről. Ebből megtudhatjuk többek között, hogy 2008-ban több mint 41 ezer ügyfél fordult hozzájuk, s ezen belül 19 555 kishatárforgalmi engedélyt, 1276 "B" típusú átutazó vízumot, 17 595 "C" típusú schengeni vízumot, 2593 "D" típusú vízumot adtak ki. Tavaly december 31-ig mintegy 35 ezer főt tett ki az éves ügyfélforgalom, s többek között 11 250 kishatárforgalmi engedélyt, 2961 "B" típusú átutazó vízumot, 19 001 "C" típusú schengeni vízumot és 1559 "D" típusú vízumot adtak ki.

Figyelemre méltó, hogy a két kárpátaljai magyar külképviseleten, azaz a beregszászi konzulátuson és az ungvári főkonzulátuson 2009-ben kiadott vízumok és kishatárforgalmi engedélyek száma összesen mintegy hatezerrel maradt el a 2008-as darabszámtól. A diplomaták értékelése szerint a gazdasági válság hatása volt érzékelhető a turista célú és a munkavállalói vízumok számának jelentős csökkenésében, ráadásul az év második felében "a H1N1 vírus okozta járvány és az azt kísérő médiajelenségek" is visszaesést okoztak, főként a csoportos vízumkérelmek területén. Érdekes, hogy ugyanakkor 1,84 százalékról 2,26 százalékra módosult az elutasítási arány a konzulátushoz vízumért vagy kishatárforgalmi engedélyért fordulók körében.

Igen tekintélyes azoknak a projekteknek a listája, amelyeket a magyar külügyminisztérium a beregszászi konzulátus közreműködésével valósított meg tavaly. Így például, hozzájárultak korszerű számítógépes konfiguráció beszerzéséhez a Beregvidéki Múzeum számára. Ugyancsak korszerű számítógépes konfiguráció helyi beszerzéséhez, illetve a felújítási munkálatokhoz való hozzájárulással támogatták a Beregszászi Járási Kórház tüdőgondozóját. A magyar külügyminisztérium a "Külföldi magyar emlékhelyek megőrzése" projekt keretében támogatta a Beregszászi Református Egyházközség gondozásában lévő több emléktábla felújítását, a mezőkaszonyi Eötvös-kastély homlokzatát díszítő családi címer helyreállítását, a badalói Petőfi-emléktábla felújítását és az ottani református templom rendbetételét, valamint a munkácsi református templomon elhelyezett emléktábla, a técsői Kossuth-szobor, a málenykij robotra elhurcoltak beregszászi emlékművének felújítását.

szcs