Szili Katalin Kárpátalján

2010. január 29., 09:00 , 472. szám

Részt vett a magyar kultúra napjának szentelt rendezvénysorozaton, magyar egyházi vezetőkkel, politikusokkal és főiskolai diákokkal találkozott, magyar emlékhelyet koszorúzott és kiállítást nyitott meg Kárpátalján Szili Katalin, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) állandó bizottságának elnöke.

Útjának első állomásán, Beregszászban Szili Katalin ellátogatott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára, tájékozódott a tanintézetben folyó oktatási és kulturális tevékenységről, majd megbeszélést folytatott a felsőoktatási intézmény vezetőivel. A tanácskozást követően a politikus a sajtónak elmondta: a magyar kultúra és nyelv megőrzése szempontjából kulcsfontosságúnak tekinti az anyanyelvű oktatás kérdését. Mint jelezte, a magyar főiskola vezetőivel folytatott megbeszélés eredményeként indítványozni fogja a KMKF oktatási, kulturális és tudományos albizottságának, hogy a testület tegyen javaslatot a magyar kormánynak arra vonatkozóan, hogy a magyarság megmaradását szolgáló határon túli alapintézmények ne pályázat útján, hanem normatív alapon kapjanak állami támogatást.

A továbbiakban Szili Katalin beszédet mondott a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet beregszászi székházában, A magyar nyelv jövője a Kárpát-medencében címmel tartott konferencián. Előadásában a politikus a többi között kiemelte: fontosnak tartja a nemzetpolitikával kapcsolatos konszenzus fenntartását, hogy az ne válhasson pártpolitikai csatározások színterévé.

A magyar politikus a továbbiakban találkozott Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökével és részt vett Forgon Pál egykori kárpátaljai református püspök beregszászi emléktáblájának az avatásán, végül este ünnepi beszédet mondott az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Liliomfi című előadása előtt.

Látogatásának második napján Szili Katalin Beregszászban megbeszélést folytatott Bendász Dániellel, a magyar görög katolikus esperesi kerület főesperesével, majd Munkácson Majnek Antal római katolikus megyés püspökkel találkozott és beszédet mondott a Munkácsi Humán-Pedagógiai Kollégium 150 fős magyar tagozatának ünnepi rendezvényén. Ezt követően megkoszorúzta Munkácsy Mihály mellszobrát.

A politikus délután Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel találkozott, a Kárpátaljai Néprajzi Múzeumban pedig megnyitotta az I. Carpatia Art Expo elnevezésű képzőművészeti kiállítást.

(Kárpátalja/MTI)