Gazdaságok halála

2010. február 5., 09:00 , 473. szám

A valóságtól elrugaszkodott politikusok és a politikát csak kívülről szemlélő polgárok nem menthetik meg az ország válságban lévő nemzetgazdaságát - állítja Vitalij Portnyikov a glavred.info internetes hírportálon megjelent jegyzetében. Az írás gondolatmenetét az alábbiakban ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő intézet lassú halált jósolt Görögország és Portugália gazdaságának, amennyiben a két ország kormánya nem teszi meg a szükséges lépéseket megmentésük érdekében. Ugyanakkor Görögországban rosszabb a helyzet, mint Portugáliában, már csak azért is, mert az előbbiben rosszra fordultak a dolgok a költségvetési szférában.

Az ukránok számára ezek a hírek minden bizonnyal furcsának tűnnek. Mindenkinek, aki járt már Görögországban vagy Portugáliában, észre kellett vennie, hogy ezen országok életszínvonalát nem lehet összehasonlítani az ukrajnaival. De az oroszországival sem - a Kreml éppen a mostani pénzügyi válság kirobbanása előtt tűzte ki célul a portugál életszínvonal elérését. Most már azonban bizonyos, hogy ezeknek a projekteknek a megvalósításával várni kell.

De bármit gondoljunk is, attól még a tény tény marad: az ukrán vendégmunkások dolgoznak Portugáliában, s nem a portugálok Ukrajnában. Ezen túlmenően az is tény, hogy Portugália és Görögország számára meglehetősen régen véget ért a megélhetési célú kivándorlás korszaka, s azóta módjukban áll - vagy legalábbis állt - külföldi munkásokat fogadni. De miért tartanak Görögországban és Portugáliában a lassú gazdasági haláltól, miközben Ukrajnában országunk gazdaságának növekedéséről beszélnek?

Azért, mert az ukrán politikusok hazudnak, a portugálok és a görögök pedig nem tehetik ugyanezt. A fenti summás kijelentést persze árnyalni kell némileg. Az Európai Bizottság speciális jelentést fogadott el a görög kormány politikájával kapcsolatban. Az előző görög kabinet megpróbált zsonglőrködni a gazdasági válság statisztikájával, de végül kénytelen volt beleegyezni az előrehozott parlamenti választásokba. Az új kormány meghirdette a gazdaság stabilizálásának programját, ami a szociális juttatások komoly csökkentését, a bérek befagyasztását irányozta elő. Ráadásul Lisszabonban és Athénban nem engedhetik meg maguknak azt, amit megengednek Kijevben, nem játszadozhatnak a nemzeti valutával. Portugáliában és Görögországban nincs is nemzeti valuta, csak euró. Ugyanakkor több az esélyük arra is, hogy az Európai Unió gazdagabb országai kihúzzák őket a slamasztikából.

Természetesen Ukrajnát is próbálják megmenteni. Azonban másképpen, a nemzetközi hitelintézetek kölcsönei segítségével, amelyeket előbb vagy utóbb vissza kell majd fizetni. Sőt, felvenni sem lehet azokat nyakló nélkül. Ráadásul az ukrajnai költségvetési problémákat össze sem lehet hasonlítani a görögökkel vagy a portugálokkal.

Ebben a helyzetben valamilyen oknál fogva úgy teszünk, mintha nálunk befejeződött volna a válság, míg náluk csak most kezdődik. A főbb elnökjelöltjeink közül senki sem mondta meg a honfitársainak, hogy nehéz idők következnek. Meglehet, nem akarták, hogy a választók idegeskedjenek a fontos döntés meghozatala előtt, de az is lehetséges, hogy maguk sincsenek ennek tudatában. Az elnökválasztás után pedig azért nem mondja majd meg senki az igazságot a mi szerencsétlen polgárainknak, mert elkezdenek készülni a parlamenti választásokra. És egészen addig, míg a politikusaink meg nem győződnek róla, hogy zsebükben a hatalom, igyekeznek majd elkendőzni az igazságot előlünk, és saját maguk elől...

Görögországban minden másképp volt. Hiszen az előrehozott választásokra ott nem egyszerűen a kormány kívánságára került sor, hanem a társadalom nyomására. Tüntetések voltak, szakszervezeti akciók, sztrájkok... És végül az új hatalom felhatalmazást kapott a választóktól a népszerűtlen reformok végrehajtására. A mi viszonyaink között viszont bármilyen választások legfeljebb a kizárólag politikai manipulációk részei. Ukrajna polgárai nem vesznek részt a politikában, figyelik azt. Így azután nem menthetik meg országuk nemzetgazdaságát.

hk