"Hóhelyzet" és síszezon

2010. február 5., 09:00 , 473. szám

Úgy tűnik, ismét "váratlanul" érte a hideg és a téli havazás a hatóságokat és a szolgáltatókat Kárpátalján.

A meteorológusok szerint az utóbbi három év leghidegebb tele köszöntött ránk, bár az elmúlt napokban helyenként mért legfeljebb 20-23 fokos fagyok elmaradnak a korábbi évek kárpátaljai csúcsaitól. Több mint 20 éve, 1987-ben például 28-31 fokos hidegeket is feljegyeztek.

Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű hó, amely - elsősorban a hegyvidéki régiókban - kemény fagyokkal párosult, mindenekelőtt a közlekedésben okozott fennakadásokat. A Kárpátok hágóinak átjárhatóságát ugyan többé-kevésbé sikerült biztosítaniuk a munkagépeknek, a megyéket összekötő távolsági buszjáratokat mégis napokig szüneteltették.

A legtöbb járásban a hókotrók csak a főbb útvonalak tisztántartásával boldogultak, s a városokon, falvakon belül is komoly akadályokba ütközhettünk, ha letértünk a forgalmasabb utcákról. Ungváron például többek elégedetlenségét váltotta ki, hogy még a városközponti fizetett parkolókat sem mindig tisztították meg tökéletesen a hótól, a munkagépek által félretolt hótorlaszok között pedig csak igen nehezen tudtak közlekedni a gyalogosok. A Kálváriára vezető utcán megadta magát a hó súlyának és az alatta parkoló magyar rendszámú Skoda személygépkocsira dőlt egy hatalmas fa, szerencsére személyi sérülés nem történt.

Alig győzték takarítani a nagy mennyiségű havat Munkácson is. Bár a munkagépek éjjel-nappal dolgoztak, amíg el nem állt a havazás, csak a városközpontban sikerült többé-kevésbé tisztán tartani az utcákat.

Az eltakarítatlan hó miatt azután a hét végére beköszöntő időleges enyhülés sem hozott igazi megváltást. Az újra lefagyó hólé vastag jégpáncéllal burkolta be az utakat, járdákat.

Komolyabb gondokkal kellett szembenézniük a hegyvidéken lakóknak, ahol a hó ideiglenesen, általában csupán néhány órára, több települést is elvágott a külvilágtól. A perecsenyi járási Bercsényifalva (Dubrinics) és Újkemence (Novoszelica) közötti alsóbbrendű úton például két autóbusz és 30 gépkocsi esett a hó fogságába. A rendkívüli helyzetek minisztériuma egységeinek csak többórás megfeszített munkával sikerült kiszabadítania a járműveket és utasaikat.

A hideg, havas idő beköszöntének egyedül a téli sportok kedvelői örültek felhőtlenül. Ungváron például élelmes vállalkozók úgy határoztak, hogy jégpályát nyitnak a hét végén a Dasztor üzletközpont mellett. A felnőttek 35, a 7-12 éves gyerekek 15 hrivnyáért válthatnak jegyet a pályára, ha az idő engedi, míg az egészen aprók ingyen csúszkálhatnak.

A hegyvidéki sípályák üzemeltetői is maradéktalanul boldogok lehetnek, hiszen végre mindenütt teljes gőzzel beindulhatott a síszezon. Információink szerint a már-már szokatlan hóbőség még mindenütt tart. Kellemetlenséget legfeljebb az okoz, hogy a hétvégi erőteljes nappali felmelegedés miatt néhol jégkéreg képződött a hó felszínén. A síelők internetes bejegyzései szerint a pályák karbantartása is hagy maga után kívánnivalót.

A síelés szerelmeseinek mégis leginkább a domboldalakra kimerészkedő nagyszámú kezdővel gyűlik meg a baja, akik sem a biztonsági előírásokat, sem a közösségi viselkedés alapvető normáit nem tartják kötelezőnek magukra nézve, miáltal számos baleset okozóivá válnak.

Egyébként a síelni vágyók idén annak ellenére is feltűnően sokan vannak, hogy a felvonók használata sehol sem olcsó. A Krasziján például a krasiya.info weboldal információi szerint csúcsidőben a felvonó egyszeri használata 25 hrivnyába, a napi bérlet 150 hrivnyába, egy 100 utazásra jogosító bérlet 950 hrivnyába kerül.

hk