Hurka, kolbász és hagymás vér...

IV. Mezőgecsei Böllérverseny

2010. február 5., 09:00 , 473. szám

Szombaton reggel egy kisebb kondára való hízó várta a végzetét a mezőgecsei községházának helyt adó Kajdy-kúria kertjében. A böllérek és segítőik, valamint az érdeklődők, újságírók, tv-riporterek "bemelegítésként" fogópálinkát és a forralt bort kóstolgattak. Az idén a korábbiaknál jóval népesebb közönséget vonzó rendezvényre ezúttal hat csapat nevezett be: két hazai, a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesületének, valamint a Mezőgecsei Községi Tanácsnak a csapata, egy csapat a falusi turizmussal foglalkozó mezőváriaktól; ott volt a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség csapata, továbbá két társaság Magyarországról: Nyírtétről és Kiskunfélegyházáról.

Az elengedhetetlen fogópálinka elfogyasztása után a tettek mezejére léptek a csapatok, visítottak a disznók, ömlött a vér. Az öttagú szakmai zsűri pedig árgus szemekkel figyelte minden mozdulatukat. A sertések feldarabolásánál a legtöbben a magyar vidékeken hagyományosnak mondható módszert választották: előbb kivágták a négy sódart, majd levágták az állat fejét, és azt követően a hasánál bontották fel a jószágot. Sokan nézték érdeklődéssel a magyarországi Görög József hentes csövekből összehegesztett állványát, amelyen, mint egy asztalon perzselték, tisztították és szabdalták a kiskunfélegyházai csapat tagjai a nekik jutott sertést, le sem kellett hajolniuk.

A leggyorsabban dolgozó hentes idén is a mezőgecsei Bidzilla Pál volt, csapatában a toroskáposzta és sok más disznótoros étel mellett nagyon gyorsan elkészültek a kolbásszal és a hurkával is: "Én hagyományosan bontottam a disznót, nem kétfele, hanem szétszedtem teljesen, a fogat kidobtam, úgy, ahogy szoktam. Ez a módszer egy kicsit szaporátlanabbnak tűnik, de azután már sokkal könnyebb dolgom van."

A kiskunfélegyházai Görög József elmondta: "A böllérszakma, amelynek mesterfogásait most bemutattuk, egy több száz évre visszanyúló hagyományt örökít tovább, ezt szeretném én is a fiataloknak továbbadni. 1973-ban végeztem mint húsfeldolgozó szakmunkás, de el kellett még teljen húsz év, amikortól valódi böllérnek tartom magam. Harmadik éve vagyok itt Mezőgecsén, és meg kell mondjam, ez a rendezvény egyre színvonalasabb lesz, és egyre több a résztvevő. Sok itt a fiatal is, akik gondolom, nem a McDonald’s ételein akarnak élni. Mi hagymás vért, paprikás abárolt szalonnát, magyarosan fűszerezett hurkát, kolbászt készítünk."

A Mezőgecsei Községi Tanács csapatának hentese, Horváth Attila egyszerűen csak kettéhasította a disznót, majd a sátorban folytatta a darabolást. "Így a leggyorsabb: hideg van télen, és az emberek minél hamarabb igyekeznek befele, hogy ne fázzanak. Mi bográcsgulyást is készítünk a vendégeknek, toros káposzta is készül hússal, s persze kolbász és hurka."

A benei Haklik Sándor, a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség csapatának hentese és ifj. Molnár László, a segítője elmondta, hogy náluk a hagyományos disznótoros ételek mellett tepertőt, tepertős pogácsát, kocsonyát és töltött káposztát, valamint finom süteményeket is lehetett kapni. Idén a sok vendég miatt kora délutánra már minden elfogyott.

A rendezvénnyel párhuzamosan zajlott a kultúrházban és egy szabadtéri színpadon a kárpátaljai mulatós zenét játszó zenekarok találkozója, akik ugyancsak hozzájárultak a jókedv fokozásához.

A hivatalos megnyitón Mester András, Mezőgecse polgármestere azon reményének adott hangot, hogy legközelebb a kárpátaljai magyar és magyarországi csapatok mellett már ukrán csapatok is beneveznek a versenyre. Majd köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak. Brenzovics László, a megyei tanács és a KMKSZ alelnöke elmondta: "Mindig nagy örömmel jövök a mezőgecsei böllérversenyre és nem csak azért, mert szeretem a toros káposztát, kolbászt, hurkát, na meg a jó bort is hozzá. Hanem azért is, mert látom, hogyan fejlődik egy rendezvény, hogyan nő a sátorok és az érdeklődők száma. Különös öröm számomra, hogy ennek fő szervezője és motorja Mester András polgármester, egykori tanítványom a főiskolán." Köszöntötte a megjelenteket Oleg Havasi, a Megyei Közigazgatási Hivatal elnöke, Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Volodimir Trikur, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal elnöke, Gyurin Miklós konzul a beregszászi magyar konzulátus képviseletében, Volodimir Hoblik, a Megyei Közigazgatási Hivatal Kulturális Osztályának vezetője, Dávid Árpád református lelkész, Lődár Jenő görög katolikus parochus, valamint Csizmár Sarolta, a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség elnöke.

A böllérversenyre a környékbelieken kívül sok anyaországi és távolabbról érkezett hazai vendég is kíváncsi volt. Például a fővárosból, Kijevből is számos turista érkezett, akik igyekeztek mindent megkóstolni. Aki pedig jóllakott finom disznótoros ételekkel, leöblíthette torkát a Beregvidék legjobb boraival. Különösen kapós volt Kígyós polgármesterének, Kész Elemérnek a forralt bora, amiért ugyancsak hosszú sor kígyózott a hidegben. A kereskedők asztalairól népművészeti tárgyakat is lehetett vásárolni.

A böllérek és segítőik munkáját egy öttagú zsűri értékelte, elnöke a Magyarországról érkezett Bojtor Tibor, a Királyi Szakács Klub elnöke, a Magyar Gasztronómiai Szövetség (MGSZ) tagja, a Királyi Asztal lovagja és annak főkóstolója volt. Tagjai: Csányi Sándor, az MGSZ elnöke, Szabó András emődi séf, a Beregszászi Magyar Konzulátus képviseletében Farkas Ferenc adminisztrációs munkatárs, aki korábban húsz évig dolgozott szakácsként, illetve Popovics Sándor, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal Agráripari Osztályának vezetője. Döntésük értelmében a leglátványosabb és leggyorsabban dolgozó hentes a hazai Bidzilla Pál lett. A legjobb pörköltöt a kiskunfélegyházai Mezei Sándor készítette, egytálétel kategóriában a mezőváriak, sütemény kategóriában a Mezőgecsei Községi Tanács csapata bizonyult a legjobbnak. A legjobb fogópálinkája a nyírtétieknek volt a zsűritagok szerint, a legjobb forralt bor kategóriában pedig a kígyósi Kész Elemér lett a díjazott.

A nagyszabású rendezvény keretein belül megnyitották a mezőgecsei Badak István festő kiállítását. Az este is jó hangulatban folytatódott, volt táncház és hajnalig tartó disznótoros bál, ahol a zenét Halász László és zenekara szolgáltatta.

A rendezvény végén a mezővári csapat hentese, Kiss László és Filep Bertalan elmondta, hogy először vesznek részt a rendezvényen, és a versenyen levágott disznó mellett "tartalékban" hoztak még egyet, de olyan népszerűek voltak az általuk elkészített ételek, hogy csonton kívül semmijük sem maradt. Jövőre több és nagyobb disznót vágnak, többet készítenek, mert most mindenért sorban álltak. A mezőváriak vezetője, Filep Éva kijelentette, hogy jövőre már több csapattal is jönnek Váriból, és lapunkon keresztül is gratulált Mester András polgármesternek a kiváló szervezéshez.

Révész Dezső, a magyarországi Nyírtét polgármestere, a böllércsapat tagja elmondta, hogy ők sült csülköt, sült oldalast, kolbászt, húslevest, toros káposztát, hurkát és tepertőt kínáltak az érdeklődőknek, melyek azonnal el is fogytak. A rendezvény nagyon családias és barátságos, egészen biztos, hogy legközelebb is jönnek.

Badó Zsolt