Jótékonysági koncert Csapon

A Nagydobronyi Református Líceumért

2010. február 5., 09:00 , 473. szám

Január 30-án nemes ügy érdekében gyűltek össze az Ung megyei református hívek. A csapi kultúrház fűtetlen termében telt ház várta a református egyház szolgálattevőinek előadásait, akik azért jöttek el, hogy felhívják a figyelmet a kárpátaljai magyar iskolák, különösen az egyházi fenntartású tanintézmények gondjaira, és segítséget nyújtsanak az egyházmegye egyetlen magyar nyelvű felekezeti líceumának.

A műsort Reményik Sándor Templom és iskola című verse nyitotta. A jótékonysági koncert előtt Balogh Attila esperes és Bátori József főgondnok köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Héder János nagytiszteletű ungvári lelkipásztor megindító köszöntőjében kiemelte: "Nekünk nemcsak tudnunk kell, muszáj jót cselekedni!" Mert csak akkor maradunk meg, folytatta, ha tudomásul vesszük: amikor réseket ütnek várfalainkon, oda kell állni és meg kell védeni a falakat. A nemzet nyelvében él. Még igazabb ez Kárpátaljára, mert mi ezen a nyelven kapjuk az Istennek igéjét, így a mi számunkra anyanyelvünk sokkal többet jelent: a hitünket, megmaradásunkat is, és ma ezért kell cselekednünk. Akik a jótékonysági rendezvényre eljöttek, el akarják mondani, hogy vagyunk, nem adjuk fel! Mi tovább akarunk élni, és nem akarunk azok lenni, akik a vádlottak padjára ültetik őseiket azért, mert erre a nyelvre tanítottak minket, mert ezen tanultuk meg imáinkat, szólítottuk meg édesanyánkat. Büszkék lehetünk arra, hogy Isten ide teremtett bennünket. Harcolnunk kell iskoláinkért, mert az anyanyelven való oktatás mindig a leghatékonyabb. Nem szabad, hogy a kisebbségi érzés erőt vegyen rajtunk, még akkor sem, ha sárba akarják tiporni identitásunkat. A kisebbség nyelve mindig a hűség nyelve, a kisebbség iskolája mindig a kitartás, a hősiesség iskolája. Ezeknek az iskoláknak kell ma segítenünk - hangsúlyozta a tiszteletes.

Segítő kezekből pedig nem volt hiány. A hívek közül Heé Viktória, Ferkó Réka, Varga Katalin, Szoroka Dániel, Szabó Eszter, Csákány Marianna, Varga Brigitta, Soós Zsolt és Gerber Andzselika szolgálattevők egyéni előadása mellett fellépett a Nagydobronyi Református Líceum énekkara, a csapi és szalókai gyülekezet ifjúsági együttese, a kisdobronyi gyülekezet Szivárvány ifjúsági egyesülete, a Gyöngykaláris együttes, valamint a Credo együttes. Az adakozóknak a zord időjárás sem szegte kedvét: közel 22 ezer hrivnya gyűlt össze a nemes célra.

Balogh Lívia