Mellhártyagyulladás

2010. február 5., 09:00 , 473. szám

Jó ideje köhögök, magas lázam van, az utóbbi napokban pedig fulladok. Mi lehet a betegségem? - fordult szerkesztőségünkhöz egy téglási olvasónk. Kérdését dr. Gaál Gézához, a Beregszászi Járási Kórház belgyógyászához továbbítottuk.

- A betegnek valószínűleg mellhártyagyulladása lehet - válaszol az orvos. - Ez mindig másodlagos betegség, valamilyen kórnak a következménye, s különböző mikroorganizmusok okozzák. Legsűrűbben ki nem kezelt tüdőgyulladásból fejlődik ki, de úgyszintén kialakulhat tébécés betegeknél is, illetve felléphet akkor is, ha daganatos áttételek jelennek meg a mellhártyában, mert a daganatok ugyancsak sok folyadékot produkálnak, ami igen megnehezíti a kór lefolyását. A fő tünetek: magas, akár 40 Celsius-fokos láz (bár lehet láz nélküli mellhártyagyulladás is), köhögés, legfőképpen pedig fulladás, légszomj. A beteg alig kap levegőt, szaporán lélegzik, s míg normális esetekben az ember 16-szor - 24-szer vesz levegőt percenként, addig a mellhártyagyulladás esetén ez a szám akár 70-re is megnőhet. Ilyenkor ugyanis vagy leragad a mellhártya, vagy sok folyadék gyülemlik fel a mellüregben, ami miatt az a tüdő, amelynél megjelent a folyadék, kikapcsolódik a légzésből, nem végzi el a feladatát, s így légszomj lép fel.

- Kezelés, megelőzés?

- A kórt nem lehet otthon kikúrálni, a betegnek kórházba kell mennie, itt döntik el a kezelést, s mechanikus úton leszívják a folyadékot a mellüregből, illetve különböző gyulladáscsökkentő gyógyszereket írnak fel. A kezelés többnyire két-három hétig tart, s ez az időszak általában elég ahhoz, hogy meggyógyítsuk a pácienst, kivéve, ha tüdőrák vagy valamilyen más daganatos áttétel miatt alakul ki a mellhártyagyulladás. Ilyenkor előbb a daganatot kell eltávolítani, s utána lehet foglalkozni a másodlagos megbetegedés elmulasztásával, de ebben az esetben, sajnos, nagyon nehezen lehet kikezelni a kórt.

Ami pedig a profilaktikát illeti, a mellhártyagyulladást meg lehet előzni, ha idejében kezeljük az elsődleges betegségeket. Ha influenzánk van, forduljunk időben orvoshoz, aki tüdőröntgenre küld bennünket, s így - amennyiben tüdőgyulladást kaptunk - még kezdeti stádiumában diagnosztizálhatjuk a kórt, mely a kezelés elmaradása esetén mellhártyagyulladáshoz vezethet. Ne hanyagoljuk hát el a betegségeinket.

Lajos Mihály