A mopedek bejegyeztetéséről

2010. február 5., 09:00 , 473. szám

Több olvasónk érdeklődött, mikor kezdődik el a robogók regisztrálása. Egy kormányrendelet értelmében ugyanis január 1-től az 50 köbcentiméternél kisebb űrtartalmú motorral felszerelt mopedeket is be kell jegyeztetni az állami közlekedésrendészetnél, mely azonban nem áll készen a jogszabály végrehajtására. A mopedtulajdonosok attól tartanak, hogy amennyiben nincs bejegyezve a jármű, könyörtelenül meg fogják őket bírságolni.

A megyei közlekedésrendészeten arra kerestük a választ, miért nem kezdődött még el a mopedek bejegyzése. Leonyid Kulik-Kulicsenko, a nyilvántartási-vizsgáztató osztály vezetője elmondta, hogy ennek több oka van: 1) a Belügyminisztérium Közlekedésrendészeti Ügyosztálya még nem dolgozta ki a bejegyeztetés rendjét; 2) a megyébe még nem érkeztek meg az ideiglenes bejegyeztetési formanyomtatványok és rendszámok, mert a kormány részéről felhalmozott adósságok miatt leállította a nyomtatást az ezeket előállító JEDAPSZ vállalat. Mint azt Szerhij Kolomijec, az Országos Közlekedésrendészeti Ügyosztály vezetője is megerősítette, augusztusig nem fogják büntetni azokat, akik nem jegyeztették be mopedjüket (a bírság összege egyébként 255-325 hrivnya). A felkészületlenséget azzal magyarázza, hogy a december 23-ai keltezésű jogszabályt december 29-én közölte le a kormány hivatalos lapja, a bejegyeztetés rendjének és a végrehajtásának kidolgozása pedig mintegy két hónapot vesz igénybe. Éppen ezért született a döntés, hogy augusztusig a közlekedésrendészet nem bírságolja a mopedeseket.

A kormányrendeletnek megfelelően 2010. július 1-ig a vásárlást igazoló okmányok benyújtása nélkül lehet bejegyeztetni a mopedeket, azt követően pedig fel kell tüntetni az eladó által adott és közjegyző által hitelesített igazolást. A bejegyeztetésért, a műszaki talonért, a rendszámtábláért és a műszaki szemlén való részvételért mintegy 120 hrivnyát kell majd fizetniük a mopedeseknek. A járművek vezetői nem lehetnek 16 évnél fiatalabb személyek, és A1-es kategóriájú vezetői jogosítvánnyal kell rendelkezniük. Az autósiskolában a 20 órás oktatás kb. 1500-2000 hrivnyába kerül, a jogosítványért pedig 250 hrivnyát kell majd fizetni. Kárpátalja autósiskoláiban már megindult a mopedesek oktatása.

bj