Ha gyötör a köszvény

2010. február 12., 09:00 , 474. szám

Egyik ungvidéki olvasónk panaszolta, hogy mostanában bizonyos időközönként megdagad és bevörösödik a nagylábujja, ilyenkor éles fájdalom gyötri, lábra sem tud állni. A klinikán az orvosok a laboratóriumi vizsgálatok és a tünetek alapján megállapították, hogy ízületi betegsége - köszvénye van. Olvasónk erről a kellemetlen betegségről szeretne bővebben tudomást szerezni, kérdéseire dr. Kassai Antal, a Kárpátaljai Megyei Kórház reumatológiai osztályának orvosa válaszol.

- A köszvény olyan jellegű ízületi betegség, mely az anyagcserezavarok következtében alakul ki. Az anyagcsere megbomlásának következtében a vérben jelentős mértékben megnő a húgysav tartalma. Ez ahhoz vezet, hogy a húgysav elkezd kikristályozódni, ezek a kristályok pedig az ízületeken és az azokat körülvevő kötőszöveteken, vagy közvetlenül a bőr alatt ülepednek le. A kristályok megbontják az ízületek felületét, erős gyulladást idéznek elő, ami a mozgást is nehezíti. Az orvostudományban a köszvényt a királyok betegségének is nevezik, ami az angol Henrik királyi dinasztiából származik, akik sok vadhúst és alkoholt fogyasztottak, és szinte mindegyiküknél fellépett a köszvény. Akkoriban azonban még nem ismerték ezt a betegséget. Napjainkban nagyon sok ember szenved köszvényben, számuk évről évre nő. Főleg a tehetős emberek betegségének nevezhető a köszvény, akik megengedhetik maguknak a saslik, a füstölt húsok és a füstölt hal fogyasztását, valamint sok sört isznak.

- Mik a köszvény első tünetei?

- A köszvény tünetei először a nagylábujjon jelentkeznek, mely felduzzad és bevörösödik. Ha valakinél ilyen tünet jelentkezik, azonnal forduljon reumatológus szakorvoshoz és ellenőrizni kell a húgysav szintjét a vérben. Semmiképpen sem forduljanak az ilyen tüneteket "produkáló" betegek traumatológushoz vagy sebészhez, mert a különböző beavatkozások csak súlyosbítják a betegséget és szövődményekhez vezethetnek. A köszvényes megbetegedés komoly kezelést igényel a vér húgysavszintjének folyamatos mérésével. Igyekszünk maximálisan alacsonyra csökkenteni a szintet, és ez esetben a tünetek mérséklődnek vagy teljesen el is tűnhetnek. Ha a beteg nem fordul a tünetek jelentkezésének pillanatában orvoshoz, a köszvény tovább terjed és más ízületek is megbetegednek: lábfej, kézfej, könyök, térd és boka. Az elhanyagolt betegeknél eldeformálódnak az ízületek, sokszor nem tudnak szabványos lábbelit hordani.

- Hogyan gyógykezelhető a köszvény?

- A köszvényes betegek egész életükben kezelésre szorulnak, mert ez a betegség nem gyógyítható ki teljesen. Ha a betegnél megállapítják a köszvényt, kórházban kezelik injekciókkal és gyógyszerekkel. Szeretném továbbá hangsúlyozni, hogy a köszvény fő kezelési módja a diéta betartása, a sok purint tartalmazó élelmiszerek és az alkohol fogyasztásának jelentős mértékű korlátozása. Az alkohol feloldja a húgysavkristályokat, melyek másnap ismét lerakódnak, ami a betegség tüneteinek erősödéséhez vezet. A köszvényben szenvedők számára leginkább ellenjavallott a sör és a házi kifőzésű pálinka fogyasztása, mert ezek nagy mennyiségben tartalmaznak purinokat. A tünetek erősödésének gyakorisága nagyban függ attól, mennyire tartják be a betegek a diétát. Amint megevett például egy saslikot és megívott utána egy sört, máris kiújul a betegség. A legtöbb ilyen eset húsvétkor van - a böjtöt követően az emberek nekiesnek a sonkának, a házikolbászoknak, az alkoholnak, másnap pedig televan a reumatológiai osztály betegekkel.

-doki-